នៅពេលនិយាយអំពីការផឹកទឹកគ្រាប់ជីរ គឺជាវិធីសាមញ្ញបំផុត និងមានប្រសិទ្ធភាពបំផុតក្នុងការលើកកម្ពស់សុខភាពទូទៅ។ វាជួយស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹម និងធ្វើឱ្យអ្នកមានជាតិទឹក។
ការផឹកទឹកគ្រាប់ជីរ គឺជាវិធីសាមញ្ញ ប៉ុន្តែមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការកែលម្អសុខភាពទូទៅរបស់អ្នក។ ដឹងពីអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពទាំង ៧ យ៉ាង៖
- គ្រាប់ជីរ មានអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ច្រើន
គ្រាប់ជីរ មានអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ខ្ពស់ ជាពិសេសអាស៊ីត alpha-linolenic (ALA) ដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពបេះដូង។
យោងតាមការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of Food Science and Nutrition វាអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូងដោយការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមខ្ពស់ ការរលាក និងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល។
មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា-៣ ត្រូវបានគេស្គាល់ថា ជួយដល់សុខភាពខួរក្បាល និងអាចបង្កើនមុខងារនៃការយល់ដឹង។
- គ្រាប់ជីរ សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ
គ្រាប់ជីរ ក៏សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃផងដែរ ដែលមានជាតិសរសៃ 11 ក្រាមក្នុង 28 ក្រាមនៃគ្រាប់ពូជ chia ។
Fiber មានសារៈសំខាន់សម្រាប់ការថែរក្សាប្រព័ន្ធរំលាយអាហារឱ្យមានសុខភាពល្អ និងការពារបញ្ហាដូចជាការទល់លាមក ឬការរំលាយអាហារ។
ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដែលមានសុខភាពល្អក៏អាចជួយឱ្យអ្នកឆ្អែតបានយូរផងដែរ ដែលមានប្រយោជន៍ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកកំពុងព្យាយាមគ្រប់គ្រងទម្ងន់របស់អ្នក។
- គ្រាប់ជីរ មានផ្ទុកប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់
ទឹកគ្រាប់ជីរ គឺជាជម្រើសប្រូតេអ៊ីនដែលមានមូលដ្ឋានលើរុក្ខជាតិដ៏ល្អបំផុតមួយ ដែលល្អសម្រាប់អ្នកបួស និងបួស។
ក្រសួងកសិកម្មអាមេរិកបញ្ជាក់ថា រាល់ 100 ក្រាមនៃគ្រាប់ពូជ chia មានប្រូតេអ៊ីនជិត 16.5 ក្រាម។ ការទទួលទានប្រូតេអ៊ីនឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ជាទៀងទាត់អាចជួយកសាងម៉ាសសាច់ដុំ ទប់ស្កាត់ការឃ្លាន និងរក្សាទម្ងន់ឱ្យមានសុខភាពល្អ។
- គ្រាប់ជីរ មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើន
បន្ថែមពីលើជាតិសរសៃ និងប្រូតេអ៊ីន គ្រាប់ជីរ ក៏មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើន ដែលជួយការពាររាងកាយរបស់អ្នកពីរ៉ាឌីកាល់សេរីដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់។
យោងតាមវិទ្យាសាស្ត្រអាហារ និងអាហារូបត្ថម្ភ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរារាំងអុកស៊ីតកម្មនៃម៉ូលេគុលផ្សេងទៀត និងការពាររាងកាយពីឥទ្ធិពលនៃរ៉ាឌីកាល់សេរី។
នេះអាចជួយពន្យឺតដំណើរការនៃភាពចាស់ ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ។
- គ្រាប់ជីរ មានវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ
គ្រាប់ជីរ ក៏ជាប្រភពដ៏ល្អនៃវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ រួមទាំងកាល់ស្យូម ស័ង្កសី ម៉ាញេស្យូម និងផូស្វ័រ ដែលទាំងអស់នេះមានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង។
ការផឹកទឹកគ្រាប់ជីរជាទៀងទាត់អាចជួយរក្សាដង់ស៊ីតេសារធាតុរ៉ែរបស់ឆ្អឹង រួមចំណែកធ្វើឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំ ។
- គ្រាប់ជីរ គឺល្អសម្រាប់ការសម្រកទម្ងន់
អ្នកដែលចង់ស្រកពីរបីផោនគួរតែផឹកទឹកគ្រាប់ជីរ ។ គ្រាប់ពូជនឹងពង្រីកនៅពេលត្រាំក្នុងទឹក បង្កើតជាសារធាតុដូចជែល ដែលជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែត។ នេះអាចទប់ស្កាត់ការឃ្លាន និងកាត់បន្ថយលទ្ធភាពនៃការញ៉ាំច្រើនពេក។
លើសពីនេះ គ្រាប់ជីរសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន ដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមមួយទៀតដែលជំរុញអារម្មណ៍នៃភាពពេញលេញ និងគាំទ្រដល់ការលូតលាស់សាច់ដុំ ជួយដល់ការសម្រកទម្ងន់។
- គ្រាប់ជីរ ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម
អត្ថប្រយោជន៍មួយទៀតនៃការផឹកទឹកគ្រាប់ពូជ chia គឺថាវាអាចជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់។
ជាតិសរសៃនៅក្នុងគ្រាប់ជីរ ជួយពន្យឺតការស្រូបយកជាតិស្ករទៅក្នុងចរន្តឈាម ដែលអាចការពារការកើនឡើង និងការធ្លាក់ចុះយ៉ាងខ្លាំងនៃកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។
តាមពិតទៅ វាក៏អាចធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីនផងដែរ នេះបើយោងទៅតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of Functional Foods។ នេះមានប្រយោជន៍ជាពិសេសសម្រាប់ការគ្រប់គ្រង ឬការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី២។