ផ្លែឈើខាងក្រោមនេះសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម ហើយល្អខ្លាំងណាស់សម្រាប់សុខភាពរបស់អ្នក…..កុំរំលង!
បញ្ជីនៃផ្លែឈើចំនួន 12 ដែលសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម
- ទឹកក្រូច៖ នៅក្នុងសមាសភាពអាហារូបត្ថម្ភរបស់វា ក្រូចគឺជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម។ ផ្លែក្រូចមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូមពី 45 ទៅ 50 មីលីក្រាមក្នុង 100 ក្រាម។ ជាមួយគ្នានេះដែរ ផ្លែក្រូចក៏ផ្តល់វីតាមីន ជាតិសរសៃ និងសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលល្អខ្លាំងណាស់សម្រាប់សុខភាពរបស់អ្នក។
- ប៉េស៖ សមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភនៃ ប៉េស គឺជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតនៃកាល់ស្យូម ជាពិសេស apricots ស្ងួត។ ប៉េស ជាធម្មតាមានជាតិកាល់ស្យូមប្រហែល 13 មីលីក្រាមក្នុង 100 ក្រាម។ ក្នុងពេលជាមួយគ្នានេះ ប៉េស ក៏ល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់អ្នកផងដែរ កុំព្រងើយកន្តើយនឹងពួកវា។
- ផ្លែល្វា៖ ផ្លែល្វាគឺជាប្រភពសម្បូរនៃជាតិកាល់ស្យូម ជាមួយនឹង 160mg ក្នុង 100g បម្រើ។ អ្នកអាចរួមបញ្ចូលផ្លែល្វានៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកទាំងមូល ស្ងួត ទឹកក្រឡុក និងបង្អែម។
- គីវី៖ គីវីជាផ្លែឈើដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ សម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម និងវីតាមីនសំខាន់ៗជាច្រើនទៀត ដែលមានប្រយោជន៍សម្រាប់រាងកាយ។ ផ្លែគីវី 100 ក្រាមមានកាល់ស្យូម 30 មីលីក្រាម។
- ផ្លែមង្ឃុត៖ ផ្លែបឺរីមួយពែងមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម 55mg។ ក្រៅពីផ្លែបឺរ ផ្លែបឺរីក៏មានវីតាមីន A, E, C… ជាច្រើនដែលល្អសម្រាប់សុខភាព និងប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់អ្នក។ ដូច្នេះហើយ អ្នកអាចបន្ថែមផ្លែឈើនេះទៅក្នុងបញ្ជីមុខម្ហូបប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។
- ផ្លែព្រូន៖ សមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភរបស់ផ្លែព្រូន មានផ្ទុកនូវវីតាមីន A, C, K… ជាច្រើន ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពរបស់អ្នក។ ជាមួយគ្នានេះដែរ យោងតាមអ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភ ជាមធ្យម ផ្លែព្រូន ១០០ ក្រាមមានប្រហែល ២៨ មីលីក្រាម ទឹកផ្លែព្រូនស្ងួត ១ កែវមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម ៥៥ មីលីក្រាម។
- ក្រូចត្លុង៖ ក្រូចថ្លុង គឺជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម ដែលជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងរក្សាបេះដូងឱ្យមានសុខភាពល្អ។ ទឹកក្រូចថ្លុងមួយពែងមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម 50mg។
៨.ក្រូចឆ្មា៖ ក្រូចឆ្មាក៏ជាផ្លែឈើសម្បូរជាតិកាល់ស្យូមផងដែរ។ ក្រូចឆ្មា ១០០ ក្រាមមានផ្ទុកកាល់ស្យូម ៣៣ មីលីក្រាម។ លើសពីនេះ ក្រូចឆ្មារក៏មានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនទៀតដូចជា វីតាមីន C និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺ រក្សាស្បែកភ្លឺថ្លាមានសុខភាពល្អ និងកាត់បន្ថយបញ្ហាក្រពះពោះវៀន ដូចជាទល់លាមកជាដើម។
- ផ្លែល្ហុង៖ សមាសភាពនៃផ្លែល្ហុងមានកាល់ស្យូមប្រហែល 20mg ក្នុងផ្លែល្ហុង 100 ក្រាម។ ជាមួយគ្នានេះ សារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងផ្លែល្ហុងក៏អាចការពារអ្នកពីហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ និងពង្រឹងសុខភាពបេះដូងផងដែរ។ ក្រៅពីនេះ ផ្លែល្ហុងក៏មានអង់ស៊ីមមួយឈ្មោះថា papain ដែលជួយកាត់បន្ថយការឈឺចាប់។
- ផ្លែស្ត្របឺរី៖ ផ្លែស្ត្របឺរីមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម 16mg ក្នុង 100g ការបម្រើ។ ផ្លែស្ត្របឺរីមានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើនផ្សេងទៀត ដូចជាជួយបង្កើនភាពស៊ាំ និងធ្វើឲ្យភ្នែកប្រសើរឡើង។
- ផ្លែចេក៖ ផ្លែឈើដ៏ពេញនិយមគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិកាល់ស្យូម។ ចេកមួយពែងផ្តល់ជាតិកាល់ស្យូមប្រហែល 8mg។
លើសពីនេះ ផ្លែចេកក៏ល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ បង្កើនភាពស៊ាំ គ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម និងជួយការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។