យោងតាម Healthline មើមសាគូ មានប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ ហើយមើមសាគូ ក៏មានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនផ្សេងទៀតផងដែរ។ ជាពិសេស សាគូអាចត្រូវបានប្រើសម្រាប់កុមារ និងមនុស្សចាស់ ដើម្បីជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ។
សារធាតុចិញ្ចឹមក្នុងមើមសាគូស្រស់ ១២០ ក្រាមរួមមាន៖ កាឡូរី ៧៨ kcal កាបូអ៊ីដ្រាត ១៦ ក្រាម ជាតិសរសៃ ២ ក្រាម ប្រូតេអ៊ីន ៥ ក្រាម វីតាមីន B៩ ១០២% តម្លៃប្រចាំថ្ងៃ ផូស្វ័រ ១៧% ជាតិដែក ១៥% ប៉ូតាស្យូម ១១% …
សាគូគឺស្រដៀងទៅនឹងអាហារនៅក្នុងក្រុមធញ្ញជាតិ ហើយអាចប្រើជំនួសបាយ។
អត្ថប្រយោជន៍ជាក់ស្តែង 6 ពេលទទួលទាន មើមសាគូ
- មើមសាគូមានសមត្ថភាពជួយសម្រកទម្ងន់យ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព
មើមសាគូ រួមទាំងម្សៅ សាគូ 32% ដែលជាប្រភេទម្សៅដែលរាងកាយមិនអាចរំលាយ ឬស្រូបយកបាន។ នៅពេលលាយម្សៅជាមួយទឹក វានឹងបង្កើតជាដំណោះស្រាយដូចជែល និងធ្វើសកម្មភាពស្រដៀងទៅនឹងជាតិសរសៃរលាយក្នុងពោះវៀន។
អាហារសម្បូរជាតិសរសៃ និងម្សៅដែលធន់ទ្រាំអាចបន្ថយអត្រារំលាយអាហាររបស់រាងកាយ ដោយហេតុនេះផ្តល់នូវអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរបន្ទាប់ពីញ៉ាំ។ នេះជួយគ្រប់គ្រងចំណង់អាហារ និងជាពិសេសនៅពេលប្រើម្សៅសាគូ លាយជាមួយទឹក វាអាចគាំទ្រដំណើរការសម្រកទម្ងន់យ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
លើសពីនេះ មាតិកាប្រូតេអ៊ីននៅក្នុង សាគូក៏ត្រូវបានចាត់ទុកថាជាកត្តាជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរផងដែរ។
- ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
ម្សៅចំរាញ់ចេញពី សាគូ មិនត្រឹមតែជាគ្រឿងផ្សំធ្វើម្ហូបដ៏អស្ចារ្យប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏ជាជំនួយដ៏ល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយរបស់អ្នកផងដែរ។
សូមអរគុណចំពោះការរួមផ្សំគ្នានៃសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗដូចជា ជាតិដែក ប៉ូតាស្យូម និងវីតាមីន B ម្សៅនេះដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការពង្រឹងភាពធន់នឹងធម្មជាតិរបស់រាងកាយ។
ក្រៅពីនេះ ការរួមផ្សំតែមួយគត់នៃសារធាតុរ៉ែនៅក្នុងម្សៅ arrowroot ក៏បង្កើត “ខែល” ការពាររាងកាយ ជួយការពារការជ្រៀតចូលនៃបាក់តេរី និងជាតិពុលដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់។
- ជួយកែលម្អប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
សាគូ មានផ្ទុកនូវម្សៅដែលធន់ទ្រាំ ដែលជាប្រភេទជាតិសរសៃដែលមិនត្រូវបានរំលាយនៅក្នុងពោះវៀនតូច ប៉ុន្តែមានជាតិ ferments នៅក្នុងពោះវៀនធំ។
ដំណើរការ fermentation នេះផលិតអាស៊ីតខ្លាញ់ខ្សែសង្វាក់ខ្លីដែលមានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពពោះវៀន ជួយចិញ្ចឹមកោសិកាស្រទាប់ពោះវៀន ពង្រឹងមុខងាររបាំងពោះវៀន និងកាត់បន្ថយការរលាក។
មើមដែលធ្លាប់ស្គាល់នេះក៏សម្បូរទៅដោយ oligosaccharides ដែលជាប្រភេទជាតិសរសៃដែលមិនអាចរំលាយបាន មានប្រសិទ្ធភាពដូចគ្នាទៅនឹងម្សៅដែលធន់ទ្រាំនឹងការលើកកម្ពស់ការលូតលាស់នៃបាក់តេរីពោះវៀនដែលមានប្រយោជន៍។
អរគុណចំពោះសមត្ថភាពរបស់វាក្នុងការរំលាយអាហារយឺត និងបង្កើនការស្រូបយកទឹក គ្រាប់ សាគូអាចជួយកាត់បន្ថយរោគសញ្ញានៃជំងឺរាគរូស និងការពារការខ្សោះជាតិទឹក។
- ជួយកែលម្អមុខងារនៃការយល់ដឹង និងការគេង
សាគូទ្រទ្រង់ដល់ការអភិវឌ្ឍន៍ខួរក្បាលដែលមានសុខភាពល្អ។ មាតិកាជាតិដែកនៅក្នុង សាគូ ជួយធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការផលិតអេម៉ូក្លូប៊ីន ដែលធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវលំហូរឈាម និងមុខងារនៃការយល់ដឹង កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺ Alzheimer និងជំងឺវង្វេង និងកាត់បន្ថយការគេងមិនលក់។
- សាគូជួយដល់សុខភាពបេះដូង
ប៉ូតាស្យូមច្រើននៅក្នុង សាគូ ជួយបន្ធូរជញ្ជាំងសរសៃឈាម អនុញ្ញាតឱ្យឈាមចរាចរបានកាន់តែងាយស្រួល កាត់បន្ថយសម្ពាធលើបេះដូង និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺលើសឈាម ដែលជាកត្តាហានិភ័យចម្បងនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
សាគូ ក៏មានជាតិសូដ្យូមតិចតួចណាស់តាមធម្មជាតិ។ ការកាត់បន្ថយជាតិសូដ្យូមក្នុងរបបអាហារអាចជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងកាត់បន្ថយបន្ទុកលើបេះដូង។
ជាតិសរសៃនៅក្នុង សាគូរួមទាំងម្សៅដែលធន់ទ្រាំ អាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល LDL (“កូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់”) ក្នុងឈាម។
- គ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម
ម្សៅដែលធន់ទ្រាំនៅក្នុង សាគូ គឺជាប្រភេទជាតិសរសៃដែលមិនអាចរំលាយបាននៅក្នុងពោះវៀនតូច ប៉ុន្តែវានឹងមានជាតិ ferment នៅក្នុងពោះវៀនធំ។
ដំណើរការ fermentation នេះផលិតអាស៊ីតខ្លាញ់ខ្សែសង្វាក់ខ្លីដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាព រួមទាំងការធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីន។ នៅពេលដែលភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីនកើនឡើង រាងកាយអាចប្រើអាំងស៊ុយលីនកាន់តែមានប្រសិទ្ធភាពដើម្បីផ្លាស់ទីជាតិស្ករពីឈាមទៅក្នុងកោសិកា ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។
សាគូ មានសន្ទស្សន៍ glycemic ទាប មានន័យថាវាត្រូវបានរំលាយ និងស្រូបយកយឺតជាងអាហារដែលមាន GI ខ្ពស់។
នេះជួយការពារការឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាមបន្ទាប់ពីអាហាររួច ដែលមានសារៈសំខាន់ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ឬជំងឺទឹកនោមផ្អែម។