ប្រភេទនៃមើមដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកដែលយើងកំពុងនិយាយអំពី គឺដំឡូងជ្វា។
ក្នុងឆ្នាំ 2014 អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រជប៉ុនបានធ្វើការស្ទង់មតិទ្រង់ទ្រាយធំលើមនុស្ស 260,000 ដោយសិក្សាពីទំនាក់ទំនងរវាងទម្លាប់នៃការញ៉ាំ និងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។
លទ្ធផលស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា បន្លែ និងផ្លែឈើមានសមត្ថភាពរារាំងការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីក ហើយបញ្ជីនៃបន្លែប្រឆាំងមហារីកដែលមានប្រសិទ្ធភាពចំនួន 20 ត្រូវបានបោះពុម្ពផ្សាយ។ ជាពិសេស ដំឡូងជ្វា ជាប់ចំណាត់ថ្នាក់លេខ១។
លើសពីនេះ ដំឡូងជ្វាក៏មានផ្ទុកនូវជាតិសរសៃច្រើន carotene pectin អាស៊ីតអាមីណូ វីតាមីន និងធាតុដានសំខាន់ៗជាង 10 ដូចជាកាល់ស្យូម និងប៉ូតាស្យូម។ ការរួមបញ្ចូលគ្នានេះជួយការពារភាពសុចរិតនៃរចនាសម្ព័ន្ធកោសិកា epithelial – ស្រទាប់កោសិកាដ៏សំខាន់ដែលការពាររាងកាយពីភ្នាក់ងារបង្កគ្រោះថ្នាក់។
សារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងដំឡូងជ្វាមិនត្រឹមតែមានតួនាទីជួយដល់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយការពារការកកើតមហារីកទៀតផង។ ជាតិសរសៃ និងសារជាតិ pectin ជួយកែលម្អមុខងាររំលាយអាហារ ទន្ទឹមនឹងនោះក៏គាំទ្រការលុបបំបាត់លោហធាតុពុលចេញពីរាងកាយផងដែរ។
Carotene និងវីតាមីនផ្សេងទៀតដែលមាននៅក្នុងដំឡូងជ្វាមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្លាំង ជួយការពារកោសិកាពីការខូចខាតដែលបណ្តាលមកពីរ៉ាឌីកាល់សេរី ដោយហេតុនេះកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។
លើសពីនេះ ដំឡូងជ្វាក៏ជួយផងដែរ៖
-ការពារសរសៃឈាម
ដំឡូងជ្វាផ្ទុកនូវសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា បេតាការ៉ូទីន និងវីតាមីន C ដែលជួយពន្យឺតដំណើរការនៃការឡើងរឹងនៃសរសៃឈាម។ លើសពីនេះ អាស៊ីតហ្វូលិក និងវីតាមីន B6 ដែលមាននៅក្នុងដំឡូងជ្វាក៏ជួយកាត់បន្ថយកម្រិត cysteine ក្នុងឈាម រួមចំណែកការពារសរសៃឈាមពីការខូចខាត។
-កាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់
ជាតិសរសៃខ្ពស់ក្នុងដំឡូងជ្វាជួយស្រូបយកទឹកក្នុងបំពង់រំលាយអាហារ កម្ចាត់ជាតិខ្លាញ់ និងជាតិពុលចេញពីរាងកាយ។
លើសពីនេះ ដំឡូងជ្វាជួយបង្កើតអារម្មណ៍ឆ្អែត កាត់បន្ថយការទទួលទានអាហារ និងជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់។
-កាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម
ដំឡូងជ្វាមានប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ និងមានសូដ្យូមទាប។ ប៉ូតាស្យូមជួយពន្លឿនដំណើរការនៃការកម្ចាត់ជាតិសូដ្យូមលើសចេញពីឈាម ដោយហេតុនេះជួយដល់ការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម ជាពិសេសមានប្រយោជន៍សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺលើសឈាម។
ពេលវេលាដ៏ល្អបំផុតក្នុងការញ៉ាំដំឡូងជ្វាគឺនៅពេលព្រឹក ដើម្បីជួយផ្តល់ថាមពលសម្រាប់ថ្ងៃថ្មី។
ពេលវេលាមិនញ៉ាំដំឡូងជ្វា គឺនៅពេលយប់ព្រោះវាងាយនឹងបង្កជាអាស៊ីតក្រពះ ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានក្រពះខ្សោយ ឬប្រព័ន្ធរំលាយអាហារមិនល្អព្រោះវានឹងធ្វើឲ្យហើមពោះ។ នៅពេលយប់ ការរំលាយអាហារថយចុះ ធ្វើឱ្យការរំលាយអាហារកាន់តែពិបាក និងនាំឱ្យគេងមិនលក់។