បន្លែទាំងនេះមានជីវជាតិ និងល្អសម្រាប់សុខភាព ប៉ុន្តែមានផ្ទុកអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ ដូច្នេះមិនគួរបំពានឡើយ។
ការទទួលទានអាហារដែលមានអាស៊ីត oxalic ច្រើន បង្កើនហានិភ័យនៃក្រួសក្នុងតម្រងនោម
អាស៊ីត Oxalic (oxalate) គឺជាសមាសធាតុសរីរាង្គដែលមាននៅក្នុងរុក្ខជាតិជាច្រើន។ បន្ថែមពីលើការស្រូបយកអាស៊ីត oxalic ពីអាហារ រាងកាយរបស់មនុស្សក៏អាចផលិតសារធាតុនេះដោយខ្លួនឯងផងដែរ។ វីតាមីន C នៅពេលរំលាយអាហារ ក៏អាចប្រែទៅជាអាស៊ីត oxalic ដែរ។
នៅពេលដែលស្រូបចូលទៅក្នុងខ្លួន អាស៊ីត oxalic អាចភ្ជាប់ជាមួយសារធាតុរ៉ែ ដើម្បីបង្កើតជាសមាសធាតុផ្សេងទៀត រួមទាំងកាល់ស្យូម oxalate និងជាតិដែក oxalate។ វាកើតឡើងជាចម្បងនៅក្នុងពោះវៀនធំ តម្រងនោម និងផ្នែកផ្សេងទៀតនៃផ្លូវទឹកនោម។
ចំពោះមនុស្សភាគច្រើន សារធាតុទាំងនេះត្រូវបានបញ្ចេញក្នុងទឹកនោម ឬលាមក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សម្រាប់អ្នកដែលមានប្រតិកម្ម ឬរបបអាហារមានផ្ទុកអាស៊ីត oxalic ច្រើនពេក សារធាតុទាំងនេះអាចមិនត្រូវបានលុបចោលភ្លាមៗ និងបង្កើនហានិភ័យនៃគ្រួសក្នុងតម្រងនោម និងបញ្ហាសុខភាពផ្សេងៗ។
បន្លែ 5 មុខ ដែលមានអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់
ស្ពៃស្ពីណាច
ស្ពៃណាច គឺជាបន្លែមួយប្រភេទ ដែលត្រូវបានគេវាយតម្លៃខ្ពស់ចំពោះអាហារូបត្ថម្ភរបស់វា ល្អសម្រាប់សុខភាព និងជាទីពេញចិត្តរបស់មនុស្សជាច្រើន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នេះក៏ជាបន្លែដែលមានអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ផងដែរ។ 100 ក្រាមនៃ spinach មានអាស៊ីត oxalic 400-600 មីលីក្រាម។ ដូច្នេះហើយ អ្នកមិនគួរញ៉ាំ ស្ពៃស្ពីណាចច្រើនពេកទេ ហើយក៏មិនគួរញ៉ាំបន្លែនេះញឹកញាប់ពេកដែរ។ ដើម្បីកាត់បន្ថយបរិមាណអាស៊ីត oxalic នៅក្នុងបន្លែ អ្នកអាចដុតបន្លែមុនពេលញ៉ាំ។
ផ្ទី
ផ្ទី (ជាពិសេស ផ្ទីក្រហម) ត្រូវបានគេស្គាល់ថាមានមាតិកាជាតិដែកខ្ពស់របស់វាដែលជួយចិញ្ចឹមឈាម។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នេះក៏ជាបន្លែដែលមានអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ផងដែរ។ 100 ក្រាមនៃ ផ្ទីអាចផ្តល់ 1142mg នៃអាស៊ីត oxalic ។ ដូច្នេះហើយ អ្នកមិនគួរញ៉ាំបន្លែនេះច្រើនពេកទេ។ អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោមត្រូវតែប្រុងប្រយ័ត្នបន្ថែមទៀតពេលទទួលទានបន្លែនេះ។
ត្រកួន
ត្រកួន គឺជាបន្លែដែលមានវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដូចជា ប៉ូតាស្យូម ក្លរីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗទៀត។ ប៉ុន្តែមានមនុស្សមិនច្រើនទេដែលដឹងថា ត្រកួនទឹកមានមាតិកាខ្ពស់នៃអាស៊ីត oxalic ។ 100 ក្រាមនៃ ត្រកួនអាចផ្តល់ប្រហែល 691mg នៃអាស៊ីត oxalic ។
ខាត់ណា
សម្រាប់មនុស្សជាច្រើន ខាត់ណាត្រូវបានចាត់ទុកថាជាអាហារទំនើប ដែលសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ និងសារធាតុចិញ្ចឹមដែលមានសុខភាពល្អ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយអ្នកត្រូវកត់សម្គាល់ថាការប្រើអ្វីច្រើនពេកគឺមិនល្អទេ។ ខាត់ណាមានអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់។ ប្រសិនបើអ្នកទទួលទានបន្លែនេះច្រើនពេក អ្នកអាចប្រឈមមុខនឹងហានិភ័យនៃជំងឺគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។ អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោមត្រូវកំណត់ការទទួលទានបន្លែនេះ។
ម្រះ
ម្រះ គឺជាអាហារដែលមានឥទ្ធិពលត្រជាក់ និងបន្សាបជាតិពុល ដែលមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត។ ម្រះអាចប្រើប្រាស់ផ្ទាល់សម្រាប់បរិភោគឆៅ ធ្វើសាឡាដ ឬប្រើសម្រាប់បំពង ចម្អិនស៊ុប…
ផ្លែឪឡឹក 100 ក្រាម មានអាស៊ីត oxalic 459mg។ នេះគឺជាមាតិកាខ្ពស់នៃអាស៊ីត oxalic ដូច្នេះអ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោមគួរតែកំណត់ការទទួលទានរបស់ពួកគេ៕