នេះគឺជាប្រភេទសាច់ដែលមានសុខភាពល្អ និងមានអាយុវែងគួរឲ្យសរសើរ។
ខាងក្រោមនេះជាអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាក់លាក់ដែលសាច់ទានាំមកនូវ៖
តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ និងសមត្ថភាពចិញ្ចឹមរាងកាយ
លក្ខណៈពិសេសមួយក្នុងចំណោមលក្ខណៈពិសេសបំផុតនៃសាច់ទាគឺតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់វា។ នៅក្នុងសាច់ទា 100 ក្រាម មានប្រូតេអ៊ីនពី 19 ទៅ 25 ក្រាម រួមជាមួយនឹងបរិមាណដ៏ច្រើននៃខ្លាញ់មិនឆ្អែត។ លើសពីនេះសាច់ទាក៏មានវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ជាតិដែក សេលេញ៉ូម ក៏ដូចជាវីតាមីន B, A, D និងអាស៊ីតអាមីណូសំខាន់ៗផងដែរ។ គ្រឿងផ្សំទាំងនេះមិនត្រឹមតែជួយបង្កើនថាមពលដល់រាងកាយប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយថែរក្សាស្បែក សាច់ដុំ និងឈាមឱ្យមានសុខភាពល្អ។
អត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពបេះដូង
សាច់ទាអាចចាត់ទុកថាជាជម្រើសដ៏មានប្រយោជន៍ចំពោះសាច់ដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត ព្រោះវានៅតែផ្តល់នូវបរិមាណអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ប្រូតេអ៊ីន និងជាតិដែកយ៉ាងច្រើន។ ខ្លាញ់ល្អដែលមាននៅក្នុងសាច់ទាបានរួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការរក្សាកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល “ល្អ” នៅក្នុងខ្លួន ខណៈពេលដែលកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុល “អាក្រក់” ។ អរគុណចំពោះរឿងនេះ ការទទួលទានសាច់ទាអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ក៏ដូចជាជំងឺរ៉ាំរ៉ៃមួយចំនួនទៀត។ ជាពិសេស ខ្លាញ់ទាក៏ត្រូវបានវាយតម្លៃខ្ពស់ជាងខ្លាញ់ពីសត្វមួយចំនួនទៀត ដែលផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពកាន់តែច្បាស់។
គ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម
ការសិក្សាថ្មីៗបង្ហាញថា អាហារសម្បូរខ្លាញ់មិនឆ្អែត ដូចជាសាច់ទា អាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ការទទួលទានសាច់ទាក្នុងកម្រិតសមហេតុផល ខណៈពេលដែលកំណត់ការបរិភោគស្បែក និងផ្នែកដែលមានជាតិខ្លាញ់ មានឥទ្ធិពលវិជ្ជមានក្នុងការធ្វើឱ្យសកម្មភាពអាំងស៊ុយលីនប្រសើរឡើង ដោយហេតុនេះជួយដល់ការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព។
ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
សាច់ទាគឺជាប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃសារជាតិ selenium ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏សំខាន់ដែលជួយការពារកោសិកាពីការខូចខាត និងកាត់បន្ថយការរលាក ដោយហេតុនេះពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។ លើសពីនេះ វីតាមីន B ដែលមាននៅក្នុងសាច់ទាក៏រួមចំណែកដល់ការពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ គាំទ្រដល់មុខងារនៃប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ និងសាច់ដុំ ក៏ដូចជាការកែលម្អសមត្ថភាពយល់ដឹង និងការផលិតអរម៉ូនផងដែរ។
កែលម្អសុខភាពឆ្អឹង
ប្រូតេអ៊ីនសម្បូរនៅក្នុងសាច់ទាជួយបង្កើនដង់ស៊ីតេឆ្អឹង និងសុខភាព។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ សាច់ទាក៏មានផ្ទុកនូវផូស្វ័រ ដែលជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់ក្នុងការថែរក្សា និងពង្រឹងឆ្អឹង និងធ្មេញ រួមចំណែកដល់ការអភិវឌ្ឍន៍ និងការពារប្រព័ន្ធគ្រោងឆ្អឹងដ៏រឹងមាំ។
ការពារហានិភ័យនៃភាពស្លេកស្លាំង
ផ្នែកមួយនៃទ្រូងទាផ្តល់ជាតិដែកប្រហែល 3.74 ក្រាម ស្មើនឹង 14% នៃតម្រូវការជាតិដែកប្រចាំថ្ងៃរបស់រាងកាយ។ ជាតិដែកដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការផលិតអេម៉ូក្លូប៊ីន ដែលជួយកោសិកាឈាមក្រហមដឹកជញ្ជូនអុកស៊ីសែនទៅកោសិកា និងសរីរាង្គ។ កង្វះជាតិដែក គឺជាមូលហេតុចម្បងនៃភាពស្លេកស្លាំង ដែលអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាដូចជា ចង្វាក់បេះដូងលោតញាប់ និងអស់កម្លាំង។
បន្ថែមពីលើអត្ថប្រយោជន៍របស់វាសម្រាប់សុខភាពឈាម សាច់ទាក៏ជួយកែលម្អការរំលាយអាហារ និងការពារការហើមពោះ និងមិនស្រួលផងដែរ។ វាក៏ជួយបំប៉នសាច់ដុំ រក្សាសំណើមស្បែក ការពារការបាត់បង់សក់ និងជួយរក្សាលំនឹងសម្ពាធឈាម។
សូមប្រយ័ត្នពេលទទួលទានសាច់ទា
ទោះបីជាសាច់ទាផ្តល់តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភច្រើនក៏ដោយ អ្នកដែលមានជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោដគួរតែកំណត់ការទទួលទាន ព្រោះបរិមាណ purines ខ្ពស់អាចបង្កើនកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងរាងកាយ។ សាច់ទាមានលក្ខណៈសម្បត្តិត្រជាក់ ដូច្នេះអ្នកដែលមានជំងឺផ្តាសាយ ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារខ្សោយ ឬកំពុងមានជំងឺផ្តាសាយ និងក្អកក៏គួរចៀសវាងទទួលទានអាហារនេះដើម្បីការពារសុខភាពរបស់ពួកគេ៕