នៅពេលនិយាយអំពីទម្លាប់ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើម មនុស្សជាច្រើនតែងតែគិតអំពីការផឹកស្រា បំពានគ្រឿងញៀន ឬទទួលទានអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ច្រើនពេក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មានមនុស្សតិចណាស់ដែលដឹងថា សូម្បីតែក្រុមអាហារដែលចាត់ទុកថាមានសុខភាពល្អ ដូចជាបន្លែអាចប៉ះពាល់ដល់ថ្លើម ប្រសិនបើទទួលទានមិនបានត្រឹមត្រូវ។
ដើម្បីការពារសុខភាពថ្លើម អ្នកគួរតែយកចិត្តទុកដាក់កំណត់ ឬលុបបំបាត់បន្លែ ៤ ប្រភេទខាងក្រោម ដែលចាត់ទុកថាជា “សត្រូវ” របស់ថ្លើម៖
ប៉េងប៉ោះខ្ចី
ប៉េងប៉ោះទុំមានភាពល្បីល្បាញដោយសារសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សម្បូរបែប ប៉ុន្តែប៉េងប៉ោះខ្ចី បង្កហានិភ័យជាច្រើនដល់សុខភាព ជាពិសេសថ្លើម។ ប៉េងប៉ោះប្រភេទនេះមានផ្ទុកសារធាតុដ៏ច្រើនដែលគេហៅថា “អាល់កាឡូអ៊ីត” ជាពិសេសជាតិពុលសូឡានីន។ សារធាតុនេះអាចប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់មុខងារថ្លើម និងក្រពះ។
នៅពេលដែលចូលទៅក្នុងខ្លួន ក្រពះនឹងត្រូវធ្វើការដើម្បីរំលាយជាតិពុលទាំងនេះ ខណៈពេលដែលថ្លើមនឹងអនុវត្តដំណើរការនៃការ បំបែកធាតុ និងការរំលាយអាហារ។ ប្រសិនបើស្ថានភាពនេះបន្តក្នុងរយៈពេលយូរ មុខងារថ្លើមនឹងចុះខ្សោយ ដែលនាំឱ្យមានហានិភ័យនៃជំងឺថ្លើម រួមទាំងមហារីកថ្លើម។
លើសពីនេះ ការទទួលទានប៉េងប៉ោះបៃតងអាចនាំឱ្យពុល។ បរិមាណតិចតួចអាចបណ្តាលឱ្យមិនស្រួល ប៉ុន្តែប្រសិនបើទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើន ឬម្តងហើយម្តងទៀត វាអាចបណ្តាលឱ្យមានរោគសញ្ញាធ្ងន់ធ្ងរ។ សញ្ញានៃការពុលរួមមាន ចង្អោរ ក្អួត ចេញទឹកមាត់ ខ្សោយ និងអស់កម្លាំង។ ក្នុងករណីធ្ងន់ធ្ងរ ស្ថានភាពនេះអាចគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត។
ជាសំណាងល្អ សារធាតុពុលនៅក្នុងផ្លែប៉េងប៉ោះនឹងថយចុះបន្តិចម្តងៗ និងបាត់ទៅវិញនៅពេលដែលផ្លែឈើទុំ។ ដូច្នេះហើយ ដើម្បីការពារសុខភាព អ្នកគួរតែទទួលទានតែប៉េងប៉ោះទុំដោយមិនគិតពីការបរិភោគឆៅ ឬកែច្នៃឡើយ។
សណ្តែកបណ្តុះគ្មានឫស
សណ្តែកបណ្តុះគ្មានឫស ជាមួយនឹងរូបរាងពណ៌ស និងក្រាស់របស់វា ហាក់ដូចជាជម្រើសដ៏ទាក់ទាញសម្រាប់អ្នកប្រើប្រាស់ជាច្រើន។ ទោះបីជាវាមានតម្លៃថោក និងងាយស្រួលក្នុងការរៀបចំក៏ដោយ ប៉ុន្តែការពិតបង្ហាញថាអាហារប្រភេទនេះមិនល្អសម្រាប់សុខភាពនោះទេ។ ការទទួលទានច្រើនពេក ឬទៀងទាត់អាចប៉ះពាល់ដល់ថ្លើម និងសរីរាង្គជាច្រើនទៀតនៅក្នុងរាងកាយ។
សណ្តែកបណ្តុះដែលគ្មានឫសច្រើនតែត្រូវបានផលិតដោយការត្រាំក្នុងទឹករួមជាមួយនឹងការប្រើសារធាតុរំញោចដើម្បីបង្កើនល្បឿននៃការលូតលាស់។ ដំណើរការនេះជួយឱ្យពួកគេលូតលាស់យ៉ាងឆាប់រហ័ស នាំមកនូវប្រាក់ចំណេញខ្ពស់ដល់អ្នកដាំដុះ ប៉ុន្តែក្នុងពេលជាមួយគ្នានេះធ្វើឱ្យពួកគេស្រូបយកសារធាតុពុលជាច្រើន។ សារធាតុគីមីទាំងនេះអាចនាំឱ្យមានការផ្លាស់ប្តូរកោសិកា ដែលបង្កឱ្យមានហានិភ័យដល់សុខភាព ។
នៅពេលទទួលទាន ជាតិពុលទាំងនេះអាចកកកុញក្នុងរាងកាយ ធ្វើឱ្យថ្លើមធ្វើការលើសម៉ោង ដើម្បីដំណើរការពួកវា។ ស្ថានភាពអូសបន្លាយនេះមិនត្រឹមតែអាចបង្កការខូចខាតដល់ថ្លើមប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងបង្កើនលទ្ធភាពបង្កើតកោសិកាមហារីកទៀតផង។ ដូច្នេះហើយ វិធីល្អបំផុតដើម្បីការពារសុខភាពរបស់អ្នក គឺកាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់សណ្តែកបណ្តុះដែលមិនមានឫសក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក ឬយកល្អគួរតែកម្ចាត់វាចោលទាំងស្រុង ប្រសិនបើអ្នកចង់ថែរក្សាថ្លើមឱ្យមានសុខភាពល្អ។
ក្រុមសណ្តែកកួរវែងៗមិនឆ្អិន
គ្រាប់ធញ្ញជាតិមានភាពល្បីល្បាញដោយសារអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើមិនបានចម្អិនឱ្យបានឆ្អិនល្អវាអាចក្លាយជាប្រភពនៃជាតិពុលដែលមានគ្រោះថ្នាក់ដូចជាអាសេនិច។ នៅពេលចម្អិនមិនបានគ្រប់គ្រាន់ បន្លែទាំងនេះមានផ្ទុកជាតិពុលមួយចំនួនដូចជា phytohemagglutinin ជាតិពុល glycosides និង protease inhibitors ដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព ជាពិសេសថ្លើម និងក្រពះ។
ក្នុងចំណោមគ្រាប់ធញ្ញជាតិ ក្រុមសណ្តែកកួរវែងៗមិនទាន់ឆ្អិនត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជា “សត្រូវ” នៃសុខភាពថ្លើម។ សណ្តែកមិនទាន់ចម្អិនមានផ្ទុកនូវសមាសធាតុដូចជា saponins និង lectins ដែលមានសមត្ថភាពធ្វើឱ្យខូចថ្លើម។ ការទទួលទានសណ្តែកប្រភេទនេះក្នុងរយៈពេលយូរ និងក្នុងបរិមាណច្រើនអាចនាំឱ្យមុខងារថ្លើមចុះខ្សោយ ហើយថែមទាំងបង្កជាជំងឺទាក់ទងនឹងថ្លើមទៀតផង។
លើសពីនេះ ការប្រើប្រាស់គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ជាពិសេស សណ្តែកកួរ នៅពេលដែលមិនទាន់ទុំ ក៏អាចបណ្តាលឱ្យពុលផងដែរ ដោយរោគសញ្ញាមានចាប់ពីស្រាលទៅធ្ងន់ធ្ងរ។ អ្នកពុលអាចជួបប្រទះការហើមពោះ ក្អួត រាគ ហើយក្នុងករណីធ្ងន់ធ្ងរ វិលមុខ ឈឺក្បាល បែកញើសត្រជាក់ និងរោគសញ្ញាប្រព័ន្ធប្រសាទផ្សេងទៀត។ ដើម្បីការពារសុខភាពរបស់អ្នក ការចម្អិនបន្លែឱ្យបានឆ្អិនល្អគឺជាការចាំបាច់។
ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរត្រាំយូរពេក
ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ ជាផ្សិតធ្វើម្ហូបដ៏ពេញនិយម អាចក្លាយជាគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព ប្រសិនបើមិនបានរៀបចំឱ្យបានត្រឹមត្រូវ។ ថ្វីត្បិតតែផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរស្ងួតគ្មានជាតិពុលក៏ដោយ ប្រសិនបើទុកចោលក្នុងទឹកយូរពេក ជាពិសេសលើសពី 8 ម៉ោង ឬមួយយប់ ពួកវាងាយនឹងបំផ្លាញ និងបង្កើតលក្ខខណ្ឌឱ្យបាក់តេរីពុលលូតលាស់បាន។
បាក់តេរីខ្លះអាចផលិតជាតិពុលខ្លាំងដូចជា BKA និង aflatoxin ដែលជាសារធាតុដែលអាចបង្កមហារីក ជាពិសេសមហារីកថ្លើម។ គួរកត់សម្គាល់ថាជាតិពុលទាំងនេះអាចមិនត្រូវបានបំផ្លាញសូម្បីតែនៅពេលដែលអាហារត្រូវបានចម្អិននៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់ក៏ដោយ ដូច្នេះបើទោះបីជាផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរត្រូវបានដំណើរការទាំងស្រុងក៏ដោយ ជាតិពុលអាចនៅតែមាន។
រោគសញ្ញាទូទៅនៃការពុលរួមមាន ឈឺពោះ ហើមពោះ ចង្អោរ និងក្អួត។ ក្នុងករណីធ្ងន់ធ្ងរជាងនេះ ការពុលអាចនាំឱ្យមានការបរាជ័យនៃសរីរាង្គច្រើន ហើយបច្ចុប្បន្នមិនមានថ្នាំបន្សាបជាក់លាក់ណាមួយ ដែលបង្កើនហានិភ័យនៃការស្លាប់រហូតដល់ 50% ។
ដើម្បីថែរក្សាសុខភាព អ្នកប្រើប្រាស់ត្រូវយកចិត្តទុកដាក់លាងជម្រះផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរមុននឹងត្រាំ ហើយកំណត់រយៈពេលនៃការត្រាំក្នុងទឹកក្តៅ ឬត្រជាក់ត្រឹម ១៥ ទៅ ២០នាទី។ លើសពីនេះ អ្នកគួរចៀសវាងការទទួលទានផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរស្រស់ ព្រោះវាផ្ទុកសារធាតុ morpholine ដែលអាចបង្កឱ្យមានប្រតិកម្មអាលែហ្សី ដូចជារមាស់ ហើម ហើយថែមទាំងនាំឱ្យកើតជំងឺស្បែក និងអាលែកហ្ស៊ីជាច្រើនទៀត៕