ដោយមិនគិតពីវិធីព្យាបាលគ្រួសក្នុងតម្រងនោមនោះទេ ការយកចិត្តទុកដាក់ជាពិសេសចំពោះអាហារូបត្ថម្ភគឺចាំបាច់ ព្រោះនេះជាកត្តាសំខាន់ក្នុងការទប់ស្កាត់ការបង្កើតគ្រួសថ្មី ដែលវានឹងជួយព្យាបាលជំងឺកាន់តែមានប្រសិទ្ធភាព។
អាហារខ្លះអាចបង្កើនបរិមាណ oxalate កាល់ស្យូម ឬអាស៊ីតអ៊ុយរិក ហើយផ្ទុយទៅវិញ អាហារខ្លះជួយបន្សាបជាតិពុល ផ្តល់ទឹក និងសារធាតុរ៉ែគ្រប់គ្រាន់ ដើម្បីជួយឱ្យប្រព័ន្ធទឹកនោមដំណើរការកាន់តែមានប្រសិទ្ធភាព។
ដូច្នេះហើយ ការជ្រើសរើសអាហារត្រឹមត្រូវមិនត្រឹមតែជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការបង្កើតក្រួសប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយដល់ការព្យាបាលប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាពផងដែរ។ ដូច្នេះហើយមានមុខម្ហូប៥មុខដែលគួរញ៉ាំ និង៤មុខដែលអ្នកជំងឺក្រួសក្នុងតម្រងនោមត្រូវប្រយ័ត្ន៖
អាហារនិងភេសជ្ជៈ៥ប្រភេទដែលអ្នកមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោមគួរញ៉ាំ
- ទឹកស្អាត
សាមញ្ញ ប៉ុន្តែមានប្រសិទ្ធភាព ការផឹកទឹកឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ជារៀងរាល់ថ្ងៃ គឺជាមធ្យោបាយដ៏សំខាន់បំផុត ដើម្បីជួយអ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោម កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការបង្កើតគ្រួសថ្មី។
ទឹកជួយបន្សាបជាតិពុល រក្សាការបញ្ចេញទឹកនោម និងកាត់បន្ថយការប្រមូលផ្តុំសារធាតុរ៉ែនៅក្នុងតម្រងនោម។
- ទឹកក្រូចឆ្មា
ទឹកក្រូចឆ្មាគឺជាភេសជ្ជៈដ៏ល្អបំផុតមួយសម្រាប់អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។ ក្រូចឆ្មាមានផ្ទុកសារជាតិ citrate ច្រើន ដែលជាសារធាតុដែលអាចការពារការគ្រីស្តាល់នៃកាល់ស្យូម និង oxalate នៅក្នុងតម្រងនោម។
ការទទួលទានទឹកក្រូចឆ្មាជារៀងរាល់ថ្ងៃអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការកើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោម ខណៈពេលដែលជួយដល់ដំណើរការបន្សាបជាតិពុលតាមធម្មជាតិរបស់រាងកាយផងដែរ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកគួរតែជៀសវាងការបន្ថែមជាតិស្ករទៅក្នុងទឹកក្រូចឆ្មា ដើម្បីជៀសវាងការបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។
- ស្ពៃស្ពីណាច
ស្ពៃស្ពីណាចសម្បូរទៅដោយប៉ូតាស្យូម ដែលជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់ដែលជួយរាងកាយរក្សាតុល្យភាពអេឡិចត្រូលីត និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃគ្រួសក្នុងកាល់ស្យូម oxalate ។ ការទទួលទាន ស្ពៃស្ពីណាចស្ងោរ ឬឆាជាមួយប្រេងអូលីវ គឺជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកគួរតែញ៉ាំវាត្រឹមតែ 2-3 ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ប៉ុណ្ណោះ ដើម្បីចៀសវាងការទទួលទាន oxalate ធម្មជាតិដែលមាននៅក្នុងបន្លែនេះច្រើនពេក។
- ឪឡឹក
ឪឡឹកជាផ្លែឈើដែលមានជាតិទឹកខ្ពស់ ជួយអ្នកជំងឺរក្សាបរិមាណទឹកក្នុងរាងកាយ និងបន្សាបជាតិពុលបានល្អប្រសើរ។
មាតិកាទឹកនៅក្នុងផ្លែឪឡឹកជួយដល់ដំណើរការនៃការកម្ចាត់គ្រួសតាមរយៈផ្លូវទឹកនោម ជួយកាត់បន្ថយការប្រមូលផ្តុំសារធាតុរ៉ែនៅក្នុងតម្រងនោម។
- គ្រាប់ធញ្ញជាតិ
គ្រាប់ធញ្ញជាតិដូចជាស្រូវសាលី អង្ករសំរូប ឬ ស្រូវសាលី គឺជាប្រភពនៃជាតិសរសៃ ដែលជួយឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការល្អ និងកាត់បន្ថយការស្រូបយក oxalate ពីអាហារ។
ការបន្ថែមគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូលទៅអាហារពេលព្រឹក ឬអាហារថ្ងៃត្រង់ គឺជាវិធីដ៏ល្អមួយក្នុងការគ្រប់គ្រងបរិមាណ oxalate ក្នុងរាងកាយ ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការបង្កើតថ្ម។
អ្នកជំងឺអាចញ៉ាំគ្រាប់ធញ្ញជាតិ 3-4 ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ រួមផ្សំជាមួយបន្លែបៃតងសម្បូរប៉ូតាស្យូមដើម្បីបង្កើនប្រសិទ្ធភាព។
អាហារ និងភេសជ្ជៈដែលអ្នកកើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោមគួរចៀសវាង
- កាហ្វេ និងភេសជ្ជៈមានជាតិកាបូន៖ មានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីន និងអាស៊ីតផូស្វ័រច្រើន ដែលសារធាតុទាំងពីរនេះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃការបង្កើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។
- សាច់ក្រហម៖ សាច់ក្រហមដូចជាសាច់គោ និងសាច់ចៀមមានផ្ទុកសារធាតុ purines ច្រើន ដែលជាសារធាតុដែលបង្កើនកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងឈាម និងអាចនាំឱ្យកើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។ អ្នកគួរតែញ៉ាំតែ 1-2 ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ ហើយជំនួសវាដោយប្រូតេអ៊ីនពីត្រី បសុបក្សី ឬរុក្ខជាតិ។
- អាហាររហ័ស និងអាហារកែច្នៃ៖ មានផ្ទុកជាតិសូដ្យូម និងសារធាតុរក្សាទុកច្រើន បង្កើនកម្រិត oxalate ក្នុងរាងកាយ និងដាក់សម្ពាធលើតម្រងនោម។ អាហារទាំងនេះក៏អាចបង្កឱ្យមានអតុល្យភាពអេឡិចត្រូលីត និងបង្កើនហានិភ័យនៃការបង្កើតថ្ម។
- សូកូឡា និងគ្រាប់មួយចំនួន៖ គ្រាប់ស្វាយចន្ទី និងអាល់ម៉ុនមានផ្ទុកសារធាតុ oxalate ច្រើន ដែលជាកត្តារួមចំណែកដល់ការបង្កើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោម៕