ល្ពៅមានផ្ទុកនូវវីតាមីន A យ៉ាងច្រើន ដែលល្អសម្រាប់ភ្នែក និងការគេង។ ប៉ុន្តែតើអ្នកដឹងទេថា ការញ៉ាំល្ពៅច្រើនពេក ឬខុសអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាព?
ល្ពៅ ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាផ្លែល្ពៅ គឺជាផ្លែឈើរបស់គ្រួសារផ្លែឃ្លោក ហើយមានប្រជាប្រិយភាពខ្លាំងនៅប្រទេសវៀតណាម ដែលមានបីប្រភេទធំៗគឺ ល្ពៅមូល ល្ពៅឃ្លោក និងល្ពៅទឹកឃ្មុំ។ វាមិនត្រឹមតែទាក់ទាញអ្នកប្រើប្រាស់ដោយសាររសជាតិឆ្ងាញ់របស់វានោះទេ ល្ពៅក៏ផ្តល់នូវវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗជាច្រើន ដែលនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព។
នៅក្នុងល្ពៅឆ្អិន 254 ក្រាម សារធាតុចិញ្ចឹមមានសារធាតុដូចខាងក្រោមៈ វីតាមីន A (245%) វីតាមីន C (19%) វីតាមីន B2 (11%) វីតាមីន E (10%) ថាមពល 49 កាឡូរី ខ្លាញ់ (0.2g) ), ប្រូតេអ៊ីន (2 ក្រាម), កាបូអ៊ីដ្រាត (12 ក្រាម), ជាតិសរសៃ (3 ក្រាម), ប៉ូតាស្យូម (16%) ទង់ដែង (11%) ម៉ង់ហ្គាណែស (11%) ជាតិដែក (8%) និងទឹក (94%) ។ លើសពីនេះ ល្ពៅក៏ផ្តល់វីតាមីន B ម៉ាញ៉េស្យូម ស័ង្កសី ផូស្វ័រ និងហ្វូឡាតផងដែរ។
ល្ពៅគឺជាអាហារដែលធ្លាប់ស្គាល់ និងត្រូវបានមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត មិនត្រឹមតែដោយសារតែរសជាតិឆ្ងាញ់ និងភាពងាយស្រួលនៃការរៀបចំប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងអរគុណចំពោះតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភដ៏សម្បូរបែបរបស់វា។ ជាពិសេស បរិមាណវីតាមីន A នៅក្នុងល្ពៅ ជាប់ចំណាត់ថ្នាក់ទី១ ក្នុងចំណោមបន្លែ ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការគាំទ្រការព្យាបាលជំងឺជាច្រើន។
ការស្រាវជ្រាវថ្មីៗនេះបានបង្ហាញថា វីតាមីន A ដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការពង្រឹងស្រទាប់ពោះវៀន ដោយហេតុនេះបង្កើនសមត្ថភាពរបស់វាក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការឆ្លងមេរោគ។ បន្ថែមពីលើវីតាមីន A ល្ពៅក៏ផ្តល់មីក្រូសារជាតិជាច្រើនទៀតដូចជា វីតាមីន C, E, ជាតិដែក និង folate ដែលរួមចំណែកដល់ការពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។
ការសិក្សាបង្ហាញថា វីតាមីន A មិនត្រឹមតែជួយបង្កើនភាពស៊ាំប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងផ្តល់នូវភាពធន់នឹងការឆ្លងមេរោគផងដែរ។ ផ្ទុយទៅវិញ មនុស្សដែលខ្វះវីតាមីន A ច្រើនតែមានប្រព័ន្ធការពាររាងកាយចុះខ្សោយ។ ល្ពៅក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលជួយបង្កើនការផលិតកោសិកាឈាមស ដោយហេតុនេះជួយដល់សកម្មភាពកោសិកាភាពស៊ាំ និងជួយឱ្យរបួសឆាប់ជាសះស្បើយ។
វីតាមីន A នៅក្នុងល្ពៅមានសមត្ថភាពការពារភ្នែក ជាពិសេសប្រឆាំងនឹងការថយចុះនៃការមើលឃើញជាមួយនឹងអាយុកាន់តែច្រើន។ លើសពីនេះ ល្ពៅក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន E និងបេតាការ៉ូទីនច្រើនផងដែរ។ វីតាមីន E ដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលអាចការពាររាងកាយពីរ៉ាឌីកាល់សេរី និងផលប៉ះពាល់ដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃសារធាតុ peroxide ។ Beta carotene គឺជាទម្រង់មួយនៃ carotenoid ដែលបំប្លែងទៅជាវីតាមីន A ក្នុងរាងកាយ ជួយការពារភ្នែក និងការពារជំងឺដែលទាក់ទងនឹងការមើលឃើញ។
ក្នុងឱសថបុរាណ ល្ពៅត្រូវបានចាត់ទុកថាជាឱសថដ៏មានតម្លៃដែលមានរសជាតិផ្អែម និងកក់ក្តៅ មានប្រសិទ្ធិភាពជម្រះកំដៅ បំបាត់ការស្រេកទឹក និងបង្កើតជាតិទឹកថ្មី។ ផ្លែល្ពៅត្រូវបានគេប្រើជាញឹកញាប់ដើម្បីព្យាបាលរោគសញ្ញាដូចជាឈឺក្បាល វិលមុខ ខ្សោយការមើលឃើញ រលាកថ្លើម និងតម្រងនោមខ្សោយ។ អ្នកដែលធ្លាប់ឈឺក្បាល និងវិលមុខអាចធ្វើឲ្យស្ថានភាពរបស់ពួកគេប្រសើរឡើងបានដោយការទទួលទានល្ពៅដែលចម្អិនជាមួយសណ្តែកដី និងគ្រាប់ផ្កាឈូកជាទៀងទាត់។
យោងតាមអ្នកជំនាញផ្នែកវេជ្ជសាស្ដ្រ ល្ពៅគឺជាអាហារដែលផ្តល់សុខភាព ប៉ុន្តែអ្នកត្រូវប្រុងប្រយ័ត្ន ដើម្បីចៀសវាងកំហុសដូចខាងក្រោម៖
ញ៉ាំល្ពៅជានិច្ច
អ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភណែនាំថា ល្ពៅមិនគួរទទួលទានលើសពីពីរដងក្នុងមួយសប្តាហ៍។ ដោយសារតែផ្លែល្ពៅមានផ្ទុកនូវសារជាតិវីតាមីន A ដ៏ច្រើន ពេលដែលទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើន រាងកាយអាចមិនអាចរំលាយវាបានទាន់ពេល ដែលនាំឱ្យមានការប្រមូលផ្តុំសារធាតុនេះនៅក្នុងថ្លើម និងក្រោមស្បែក។ នេះអាចបណ្តាលឱ្យមានពណ៌លឿងនៃស្បែក ជាពិសេសនៅចុងច្រមុះ និងបាតដៃ និងជើង។
ល្ពៅទុកចោលយូរអាចឡើងជូរបានយ៉ាងងាយ
ផ្លែល្ពៅមានផ្ទុកជាតិស្ករធម្មជាតិច្រើន ហើយប្រសិនបើទុកចោលយូរ ការដកដង្ហើម anaerobic អាចកើតឡើងនៅខាងក្នុង ដែលនាំឱ្យមានការ ឡើងមេ និងប៉ះពាល់ការរំលាយអាហារ។ នៅពេលបរិភោគល្ពៅដែលមានគុណភាពអន់ សុខភាពរបស់អ្នកអាចប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ។
ជៀសវាងការញ៉ាំអាហារពេលអ្នកមានបញ្ហាប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
អ្នកដែលមានបញ្ហារំលាយអាហារគួរតែកំណត់ការទទួលទានល្ពៅ។ ដោយសារតែបរិមាណជាតិសរសៃនៅក្នុងល្ពៅមានច្រើន វាអាចបង្កើនរោគសញ្ញាមិនល្អ និងមិនល្អសម្រាប់ស្ថានភាព។
កុំទុកល្ពៅឆ្អិនក្នុងទូទឹកកក
ការរក្សាល្ពៅឆ្អិននៅក្នុងទូទឹកកក ជាពិសេសនៅក្នុងទូរទឹកកក មិនត្រូវបានណែនាំទេ។ ល្ពៅងាយផ្លាស់ប្តូរពណ៌ទៅជាពណ៌ត្នោតមាសនៅពេលដាក់ក្នុងទូរទឹកកក ដែលធ្វើឱ្យវាមិនមានសុវត្ថិភាពសម្រាប់សុខភាព ប្រសិនបើទទួលទាន។
ជៀសវាងការចម្អិនល្ពៅជាមួយប្រេងចម្អិនអាហារ
ការប្រើប្រាស់ប្រេងចម្អិនអាហារនៅពេលកែច្នៃល្ពៅអាចកាត់បន្ថយតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់វា។ តាមឧត្ដមគតិជ្រើសរើសវិធីកែច្នៃដូចជា ស្ងោរ ដុតនំ ឬចំហុយ ដើម្បីរក្សាសារធាតុចិញ្ចឹមអតិបរមានៅក្នុងល្ពៅ។
យកចិត្តទុកដាក់ថែរក្សាទម្លាប់ទទួលទានអាហារដែលមានសុខភាពល្អ និងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពេញលេញពីផ្លែល្ពៅ!