ការទទួលទានទឹកដោះគោជូរនៅពេលត្រឹមត្រូវនឹងជួយសម្រកទម្ងន់យ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ហើយរាងកាយក៏នឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យជាច្រើនទៀតផងដែរ។
អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ទឹកដោះគោជូរ
-ផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹម ជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់
ទឹកដោះគោយ៉ាអួមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលមានប្រយោជន៍ដល់រាងកាយ ជួយរក្សាសកម្មភាព និងការអភិវឌ្ឍន៍ផ្នែករាងកាយ។ ទឹកដោះគោជូរមួយពែងអាចផ្តល់ប្រហែល 49% នៃតម្រូវការកាល់ស្យូមរបស់រាងកាយក្នុងមួយថ្ងៃ។ លើសពីនេះ វាក៏ផ្ទុកនូវវីតាមីន B ជាច្រើនផងដែរ ជាពិសេសវីតាមីន B12 និង riboflavin។ ទាំងនេះគឺជាសារធាតុដែលការពារសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង និងការពារជំងឺបេះដូងពីកំណើតរបស់ទារក។
ទឹកដោះគោយ៉ាអួក៏ផ្តល់នូវបរិមាណដ៏ច្រើននៃប្រូតេអ៊ីនផងដែរ ទឹកដោះគោយ៉ាអួ 200 ក្រាមមានប្រូតេអ៊ីនប្រហែល 12 ក្រាម។ ប្រូតេអ៊ីនគឺជាសារធាតុដែលជួយដល់ការរំលាយអាហារដោយការបង្កើនការប្រើប្រាស់ថាមពល និងការប្រើប្រាស់កាឡូរីក្នុងរាងកាយ។
ការផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់គឺជាវិធីមួយដើម្បីគ្រប់គ្រងចំណង់អាហារ។ ការទទួលទានប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់ជួយបង្កើនការផលិតអរម៉ូនដែលជាសញ្ញានៃការឆ្អែតដល់ខួរក្បាល ជួយកាត់បន្ថយបរិមាណអាហារដែលទទួលទាន ជៀសវាងការទទួលទានច្រើនពេក ដែលជាហេតុអាចគ្រប់គ្រងទម្ងន់បានប្រសើរជាងមុន។
-ល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារ
ទឹកដោះគោជូរមានផ្ទុកបាក់តេរីរស់ជាច្រើន (ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា probiotics)។ នេះគឺជាផ្នែកមួយនៃដំណើរការ fermentation ទឹកដោះគោជូរដំបូង ឬត្រូវបានបន្ថែមបន្ទាប់ពី pasteurizing ទឹកដោះគោជូរមុនពេលទៅទីផ្សារ។
probiotics ទាំងនេះមានប្រយោជន៍សម្រាប់ការរំលាយអាហារ។
ចំណាំ៖ សីតុណ្ហភាពខ្ពស់នឹងបំផ្លាញសារធាតុ probiotics ទាំងនេះ បាត់បង់តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភពីកំណើតនៃទឹកដោះគោជូរ។
-ពង្រឹងភាពស៊ាំ ល្អសម្រាប់ឆ្អឹង និងសន្លាក់
ទឹកដោះគោជូរមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ និងធ្វើឱ្យឆ្អឹង និងសន្លាក់រឹងមាំ។
ការញ៉ាំទឹកដោះគោជូរជាប្រចាំនឹងជួយបន្ថែមប្រូប៊ីយូទិកដែលមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។
លើសពីនេះ ទឹកដោះគោជូរក៏មានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម និងវីតាមីន D ច្រើនផងដែរ ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង និងសន្លាក់។
-ពង្រឹងភាពស៊ាំ ល្អសម្រាប់ឆ្អឹង និងសន្លាក់
ទឹកដោះគោជូរមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ និងធ្វើឱ្យឆ្អឹង និងសន្លាក់រឹងមាំ។
ការញ៉ាំទឹកដោះគោជូរជាប្រចាំនឹងជួយបន្ថែមប្រូប៊ីយូទិកដែលមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។
លើសពីនេះ ទឹកដោះគោជូរក៏មានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម និងវីតាមីន D ច្រើនផងដែរ ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង និងសន្លាក់។
-បន្ទាប់ពីអាហារ
អ្នកអាចជ្រើសរើសពេលវេលាប្រហែល 30 នាទីទៅ 2 ម៉ោងបន្ទាប់ពីអាហារដើម្បីញ៉ាំទឹកដោះគោជូរ។ នៅពេលដែលឃ្លាន កម្រិត pH នៃទឹកក្រពះគឺទាបជាងកម្រិត 2។ នេះមិនមែនជាកម្រិត pH សមរម្យសម្រាប់បាក់តេរីមានប្រយោជន៍ក្នុងទឹកដោះគោជូរដំណើរការនោះទេ។ បន្ទាប់ពីទទួលទានអាហាររួច កម្រិត pH នឹងកើនឡើងដល់ ៣-៥។ នៅពេលនេះ បាក់តេរីមានប្រយោជន៍ក្នុងទឹកដោះគោជូរនឹងដំណើរការល្អជាងមុន ដោយជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមកាន់តែច្រើន។
លើសពីនេះ ប្រសិនបើអ្នកប្រើទឹកដោះគោយ៉ាអួដោយមិនញ៉ាំអ្វីពីមុន សារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងទឹកដោះគោជូរនឹងត្រូវបានបញ្ចេញចោល ហើយមិនស្រូបយកទាំងស្រុងនោះទេ។
ប្រសិនបើអ្នកចង់សម្រកទម្ងន់ អ្នកអាចជ្រើសរើសពេលវេលាដែលបានរៀបរាប់ខាងលើដើម្បីទទួលទានទឹកដោះគោជូរ៕