មុខម្ហូបទាំងនេះអាចជាចំណូលចិត្តរបស់មនុស្សជាច្រើន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នៅពេលទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើន ពួកវាអាចបង្កបញ្ហាមិនល្អដល់ថ្លើម ជាពិសេសការបង្កើនអង់ស៊ីមថ្លើម។
មនុស្សជាច្រើនជឿថាការកើនឡើងអង់ស៊ីមថ្លើមគឺបណ្តាលមកពីជំងឺដែលទាក់ទងនឹងថ្លើម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ របបអាហារមិនល្អក៏អាចប៉ះពាល់ដល់ថ្លើមផងដែរ។
អាហារចៀន
អាហារចៀន មានសំបកខាងក្រៅក្រៀម ខណៈពេលដែលខាងក្នុងនៅតែរក្សាភាពទន់រលោងដែលធ្វើអោយមនុស្សជាច្រើនលង់ស្នេហ៍។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយនេះគឺជាអាហារដែលមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតច្រើន (កាបូអ៊ីដ្រាត) ។ វាផ្តល់ថាមពលដល់រាងកាយ ប៉ុន្តែការប្រើប្រាស់ច្រើនពេកក៏បណ្តាលឱ្យឡើងទម្ងន់ បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺថ្លើម និងបណ្តាលឱ្យអង់ស៊ីមថ្លើមកើនឡើង។
ការងារមួយរបស់ថ្លើមគឺរក្សាកម្រិតជាតិស្ករ (ជាតិស្ករ) ដើម្បីគ្រប់គ្រងការរំលាយអាហារនៃកាបូអ៊ីដ្រាត។ នៅពេលដែលថ្លើមមានភាពតានតឹងខ្លាំងពេកដោយសារតែការផ្ទុកលើសនៃកាបូអ៊ីដ្រាត អង់ស៊ីមអាចជ្រាបចូលទៅក្នុងឈាមបានយ៉ាងងាយ ហើយនាំឱ្យអង់ស៊ីមថ្លើមកើនឡើង។
សរីរាង្គសត្វ
សរីរាង្គសត្វមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើន ជាពិសេសទង់ដែង។ នេះគឺជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់សម្រាប់រាងកាយ ជួយបង្កើតកោសិកាឈាមក្រហម ឆ្អឹង និងជាលិកា។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ របបអាហារដែលមានជាតិទង់ដែងខ្ពស់ក៏បង្កើនហានិភ័យនៃការប្រមូលផ្តុំទង់ដែងនៅក្នុងរាងកាយផងដែរ។ ជាមួយនឹងបរិមាណទង់ដែងដ៏ច្រើន ថ្លើមមិនអាចដំណើរការវាភ្លាមៗបានទេ ដែលនាំឱ្យមានការប្រមូលផ្តុំទង់ដែងច្រើននៅក្នុងថ្លើម ធ្វើឱ្យខូចថ្លើម និងបង្កើនអង់ស៊ីមថ្លើម។
សាច់ក្រហម
សាច់ក្រហមគឺជាប្រភពប្រូតេអ៊ីន និងជាតិដែកដ៏សំខាន់សម្រាប់រាងកាយ។ កង្វះជាតិដែកនឹងនាំឱ្យមានភាពស្លេកស្លាំង និងកាត់បន្ថយភាពស៊ាំ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ជាតិដែកលើសអាចបណ្តាលឱ្យពុលថ្លើមដោយសារតែការពុលជាតិដែក។ ការទទួលទានជាតិដែកច្រើនពេកនឹងបង្កើនអង់ស៊ីមថ្លើមដោយសារតែការខូចខាតថ្លើម។
ការទទួលទានសាច់ជ្រូកកិន 100 ក្រាមមានជាតិដែកប្រហែល 3mg ដែលត្រូវនឹង 15% នៃការទទួលទានជាតិដែកប្រចាំថ្ងៃដែលបានណែនាំ។ មិនគួរទទួលទានសាច់ក្រហមលើសពី ៥០០ក្រាម/សប្តាហ៍ ដើម្បីការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ទឹកនោមផ្អែម…
ភេសជ្ជៈ
ភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករច្រើន មិនល្អសម្រាប់សុខភាព។ ថ្លើមអាចស្រូបយកជាតិស្ករក្នុងភេសជ្ជៈបង្កើនការប្រមូលផ្តុំជាតិខ្លាញ់ក្នុងឧស្ម័នព្រោះស្ករត្រូវបំប្លែងទៅជាខ្លាញ់។ ការប្រមូលផ្តុំជាតិខ្លាញ់នៅក្នុងថ្លើមគឺជាកត្តាមួយដែលនាំឱ្យកើតជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើម និងបង្កើនអង់ស៊ីមថ្លើម។
ដំឡូងជ្វា
ដំឡូងជ្វាគឺជាអាហារសុខភាព។ វាមានផ្ទុកសារធាតុ Beta-carotene ច្រើន ដែលជាបុព្វហេតុនៃវីតាមីន A។ លើសពីនេះ ដំឡូងជ្វាក៏ផ្តល់ជាតិសរសៃច្រើន និងមានសន្ទស្សន៍ glycemic ទាប ដើម្បីជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ រាងកាយស្រូបយកវីតាមីន A ច្រើនពេកអាចនាំឱ្យពុលថ្លើម។
រាងកាយត្រូវការវីតាមីន A សម្រាប់សកម្មភាពជីវិត ប៉ុន្តែបរិមាណវីតាមីន A ដែលត្រូវការនៅពេលថ្ងៃគួរតែមានតុល្យភាព។ បុរសត្រូវការវីតាមីនប្រហែល 900 mcg ក្នុងមួយថ្ងៃ។ ស្ត្រីត្រូវការត្រឹមតែ 700mcg ក្នុងមួយថ្ងៃ។ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះនឹងត្រូវការបរិមាណវីតាមីន A ច្រើនជាងនេះ គឺប្រហែល ៨៥០ mcg ក្នុងមួយថ្ងៃ៕