សាច់ជ្រូកគឺជាអាហារដ៏ពេញនិយម ដោយផ្តល់នូវប្រូតេអ៊ីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនទៀត។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាគួរញ៉ាំសាច់ជ្រូកនោះទេ។
តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភនៃសាច់ជ្រូក
សាច់ជ្រូកផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនច្រើន និងអាស៊ីតអាមីណូសំខាន់ៗចំនួន 9 ដែលត្រូវការសម្រាប់ការអភិវឌ្ឍរាងកាយ។ ការកាត់សាច់ជ្រូកខុសៗគ្នានឹងមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខុសៗគ្នា។ ដូច្នេះ អាស្រ័យលើតម្រូវការអាហារូបត្ថម្ភ និងចំណង់ចំណូលចិត្តរបស់អ្នក អ្នកអាចជ្រើសរើសសាច់ដែលសមរម្យដើម្បីរៀបចំជាចាន។
អ្នកជំនាញផ្នែកអាហាររូបត្ថម្ភនិយាយថា ជាតិដែកនៅក្នុងសាច់ជ្រូកជួយបង្កើនការផលិតថាមពល និងជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀតបានយ៉ាងងាយស្រួល។
សាច់ជ្រូកក៏មានជាតិស័ង្កសីផងដែរ។ នេះគឺជាសារធាតុរ៉ែដែលពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវភាពធន់ និងជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺជាច្រើន។
លើសពីនេះសាច់ជ្រូកក៏មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើន ល្អសម្រាប់ស្បែក ភ្នែក ប្រព័ន្ធប្រសាទ ឆ្អឹង និងសកម្មភាពផ្លូវចិត្ត…
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាគួរញ៉ាំសាច់ជ្រូកនោះទេ។
មនុស្ស 5 ក្រុមត្រូវកំណត់ការបរិភោគសាច់ជ្រូក
-អ្នកដែលលើសទម្ងន់ ឬធាត់
អ្នកដែលលើសទម្ងន់ ឬធាត់នៅតែអាចញ៉ាំសាច់ជ្រូកបាន ប៉ុន្តែគួរតែប្រើតែសាច់គ្មានខ្លាញ់ មិនមែនសាច់ខ្លាញ់ទេ។ សាច់គ្មានខ្លាញ់មានប្រូតេអ៊ីនច្រើន ខណៈពេលដែលសាច់ខ្លាញ់មានជាតិខ្លាញ់ច្រើន ដែលអាចបណ្តាលឱ្យឡើងទម្ងន់បានយ៉ាងងាយ។ លើសពីនេះ ការទទួលទានសាច់ដែលមានជាតិខ្លាញ់ច្រើនក៏បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដូចជាខ្លាញ់ក្នុងឈាម និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងផងដែរ។
-អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោម
អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោមគួរតែកំណត់ការបរិភោគសាច់ជ្រូក ព្រោះបរិមាណប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់នៅក្នុងសាច់នេះអាចបណ្តាលឱ្យបរិមាណ oxalate ក្នុងទឹកនោមកើនឡើង ដែលបង្កើនល្បឿននៃការបង្កើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។
- អ្នកដែលមានជំងឺលើសឈាម
ភាពមិនប្រក្រតីនៃការរំលាយអាហារ lipid ដោយសារតែកម្រិតខ្ពស់នៃកូលេស្តេរ៉ុលនិងទ្រីគ្លីសេរីនៅក្នុងឈាមអាចបណ្តាលឱ្យមានជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម។ នេះគឺជាជំងឺពិបាកព្យាបាលទាំងស្រុង។ ដូច្នេះហើយ អ្នកជំងឺត្រូវគ្រប់គ្រងរបបអាហាររបស់ខ្លួន ដើម្បីកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម ជួយឱ្យជំងឺនេះមិនកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ អ្នកគួរតែកំណត់ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ច្រើន និងកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ដូចជា សាច់កំប៉ុង សាច់ក្រក… អ្នកគួរទទួលទានសាច់ជ្រូកត្រឹមតែ 140 ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ ហើយអ្នកគួរតែផ្តល់អាទិភាពដល់ការទទួលទានសាច់គ្មានខ្លាញ់។
-អ្នកដែលមានជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោដ
អ្នកដែលមានជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោតត្រូវកំណត់ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ ព្រោះនេះជាបញ្ហាមេតាបូលីសទាក់ទងនឹងការញ៉ាំ។ ទន្ទឹមនឹងនេះដែរសាច់ជ្រូកមានមាតិកាប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់។
ដើម្បីគ្រប់គ្រងជំងឺនេះ អ្នកជំងឺត្រូវកែសម្រួលរបបអាហាររបស់ពួកគេ ដើម្បីកាត់បន្ថយការសំយោគអាស៊ីតអ៊ុយរិក និងបង្កើនការបញ្ចេញអាស៊ីតអ៊ុយរិកតាមរយៈតម្រងនោម។
អ្នកជំងឺមិនគួរបរិភោគសាច់ជ្រូកលើសពី 100 ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។ បរិមាណសាច់កាន់តែច្រើននឹងបង្កើនការទទួលទានប្រូតេអ៊ីន ដែលនឹងបង្កើនកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងឈាម ដែលបណ្តាលឱ្យមានការបញ្ចេញគ្រីស្តាល់ urate ឬគ្រីស្តាល់អាស៊ីតអ៊ុយរិក។ នេះនាំឱ្យមានផលវិបាកមួយទៀត: ការរលាកឈឺចាប់ដែលក្នុងរយៈពេលយូរនឹងបណ្តាលឱ្យខូចទ្រង់ទ្រាយសន្លាក់។
-អ្នកដែលមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់
អ្នកដែលមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់គួរតែកំណត់ការបរិភោគសាច់ជ្រូក ព្រោះអាហារនេះមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតច្រើន ដែលមិនល្អសម្រាប់គ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងសកម្មភាពសរសៃឈាមបេះដូង៕