តើអ្នកដឹងទេថា គ្រាន់តែកែសម្រួលរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក អ្នកអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនបានយ៉ាងប្រសើរ? វាអាចស្តាប់ទៅគួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើល ប៉ុន្តែអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានរកឃើញក្រុមអាហារពីរដែលអាចការពារសុខភាពពោះវៀនយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
យោងតាមព័ត៌មានពី SciTech Daily អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅមជ្ឈមណ្ឌល RIKEN សម្រាប់វិទ្យាសាស្ត្រវេជ្ជសាស្ត្ររួមបញ្ចូលគ្នា (IMS) ក្នុងប្រទេសជប៉ុនបានធ្វើការរកឃើញសំខាន់ៗទាក់ទងនឹងអង់ទីហ្សែនអាហារដូចជាប្រូតេអ៊ីនទឹកដោះគោ និងអាល់ប៊ុយមីន នៅក្នុងផ្ទៃខាងក្រោយនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនតូច។
នៅក្នុងឯកសារស្រាវជ្រាវមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទិនានុប្បវត្តិ Frontiers in Immunology លទ្ធផលនៃការសិក្សានេះបានកំណត់នូវការផ្លាស់ប្តូរពីរបៀបដែលអង់ទីហ្សែនអាហារត្រូវបានមើល។ ជាធម្មតា អង់ទីហ្សែនទាំងនេះត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងប្រតិកម្មអាឡែស៊ីទៅនឹងអាហារដូចជា សណ្តែកដី សំបកខ្យង ស៊ុត និងទឹកដោះគោ។
ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការស្រាវជ្រាវថ្មីបង្ហាញថា អង់ទីហ្សែនអាហារមួយចំនួនមិនត្រឹមតែមិនបង្កគ្រោះថ្នាក់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងអាចដើរតួនាទីយ៉ាងសកម្មក្នុងការជំរុញប្រព័ន្ធភាពស៊ាំក្នុងពោះវៀន ដោយហេតុនេះជួយទប់ស្កាត់ការរីកលូតលាស់នៃដុំសាច់។
ក្រុមស្រាវជ្រាវបានធ្វើតេស្តលើសត្វកណ្តុរជាមួយនឹងការផ្លាស់ប្តូរហ្សែនដែលកំណត់ការលូតលាស់នៃដុំសាច់ ដែលធ្វើឲ្យពួកវាងាយនឹងកើតជំងឺមហារីក។ ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា សត្វកណ្តុរដែលផ្តល់អាហារគ្មានអង់ទីហ្សែន ពោលគឺដោយគ្មានសាច់ ស៊ុត ឬទឹកដោះគោ មានចំនួនកោសិកា T ទាបជាងសត្វកណ្តុរដែលផ្តល់អាហារធម្មតា។ នេះបង្ហាញពីតួនាទីសក្តានុពលនៃអង់ទីហ្សែនអាហារក្នុងការគាំទ្រសុខភាពប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងការការពារជំងឺ។
កោសិកា T ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់នៅក្នុងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់មនុស្ស ដោយមានសមត្ថភាពជួយរាងកាយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកជាច្រើនប្រភេទ។ កោសិកាទាំងនេះពិតជាអ្នកចម្បាំងដ៏មានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺដ៏គ្រោះថ្នាក់នេះ។
មានអង់ទីហ្សែនដូចជាប្រូតេអ៊ីនទឹកដោះគោ និងអាល់ប៊ុយមីន ដែលរាងកាយអាចសំយោគតាមរយៈការទទួលទានអាហារមួយចំនួន ជាពិសេសស៊ុត និងសាច់គ្មានខ្លាញ់។ អង់ទីហ្សែនទាំងនេះមិនត្រឹមតែរួមចំណែកដល់ការវិវត្តនៃកោសិកា T ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏អាចមានឥទ្ធិពលលើការការពាររបស់រាងកាយផងដែរ។
ការសិក្សាជាបន្តបន្ទាប់បានបង្ហាញពីយន្តការជីវសាស្ត្រនៅកន្លែងធ្វើការ និងពន្យល់ពីភាពខុសគ្នាទាំងនេះក្នុងការឆ្លើយតបនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រព្រមានថា ការលុបបំបាត់ ឬកំណត់ហួសកម្រិតផលិតផលសត្វដែលសម្បូរប្រូតេអ៊ីនចេញពីរបបអាហារអាចមិនមែនជាការសម្រេចចិត្តដ៏ឈ្លាសវៃ ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានប្រវត្តិគ្រួសារមានជំងឺមហារីកក្រពះ។ ការធានារបបអាហារមានតុល្យភាពអាចដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការលើកកម្ពស់សុខភាពប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងការពារជំងឺ៕