តើអ្នកឧស្សាហ៍ប្រើគ្រឿងទេសនេះក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃទេ? មានមនុស្សតិចណាស់ដែលដឹងថា វាអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើមដូចស្រាដែរ។ ចូរយើងស្វែងយល់ថាតើវាជាគ្រឿងទេសអ្វី ហើយហេតុអ្វីបានជាវាមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំង។
នៅពេលនិយាយអំពីអាហារដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើម មនុស្សជាច្រើនតែងតែគិតពីគ្រឿងស្រវឹង និងស្រាបៀរ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានអំបិលច្រើនពេកក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃក៏ត្រូវបានបញ្ជាក់ថាមានគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើមដូចភេសជ្ជៈមានជាតិអាល់កុលទាំងនេះដែរ។
ហេតុអ្វីបានជាការទទួលទានអំបិលច្រើនពេកបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើម?
អំបិលជាសូដ្យូមក្លរួចម្បងដែលមានជាតិសូដ្យូម 40% និងក្លរួ 60% ។ យោងតាមវើបសាយ Healthline សូដ្យូមគឺជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់សម្រាប់រក្សាមុខងារសាច់ដុំ និងប្រព័ន្ធប្រសាទ។ នៅពេលផ្សំជាមួយក្លរួ សូដ្យូមជួយរាងកាយក្នុងការថែរក្សាតុល្យភាពទឹក និងសារធាតុរ៉ែ។
ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការសិក្សាមួយពីសាកលវិទ្យាល័យ Jinan (ប្រទេសចិន) បានបង្ហាញថា ការប្រើប្រាស់អំបិលច្រើនហួសប្រមាណអាចបណ្តាលឱ្យមានភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជាអតុល្យភាពរវាងរ៉ាឌីកាល់សេរី និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមានប្រយោជន៍ក្នុងរាងកាយ។ ភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មអាចបំផ្លាញ និងបង្កើនអត្រាស្លាប់នៃកោសិកាថ្លើម ក៏ដូចជាកំណត់សមត្ថភាពបែងចែករបស់វា។ កត្តាទាំងនេះសុទ្ធតែរួមចំណែកដល់ការវិវត្តនៃជំងឺក្រិនថ្លើម។
គួរកត់សម្គាល់ថា អ្នកស្រាវជ្រាវក៏បានណែនាំផងដែរថា ការទទួលទានអំបិលច្រើនពេកអាចបំផ្លាញថ្លើម និងនាំឱ្យកើតជំងឺ លូតលាស់ខុសធម្មតានៃសាច់ដុំ ទាំងចំពោះមនុស្សពេញវ័យ និងការវិវត្តនៃអំប្រ៊ីយ៉ុង។
លើសពីនេះ ការទទួលទានអាហារប្រៃក៏បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើម និងកាត់បន្ថយសមត្ថភាពរបស់ថ្លើមក្នុងការច្រោះ និងដំណើរការសារធាតុពុល។
យោងតាមអង្គការសុខភាពពិភពលោក បរិមាណអំបិលល្អបំផុតដែលមនុស្សពេញវ័យគួរទទួលទានមិនគួរលើសពី 5g ក្នុងមួយថ្ងៃ (ស្មើនឹងមួយស្លាបព្រាកាហ្វេ)។
ផលវិបាកអវិជ្ជមាននៃការបំពានលើការប្រើប្រាស់អំបិល
ការទទួលទានអំបិលលើសពីការចាំបាច់អាចបណ្តាលឱ្យមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពបណ្តោះអាសន្ន និងរយៈពេលវែង រួមទាំង៖
ប្រមូលផ្តុំទឹក
ការប្រើអំបិលច្រើនពេកអាចនាំអោយមានការហើមនៅចុងដៃ រួមទាំងដៃ និងជើង ក៏ដូចជាការឡើងទម្ងន់តិចតួច។ វាកើតឡើងដោយសារតែតម្រងនោមរក្សាទឹកនៅក្នុងរាងកាយដើម្បីរក្សាតុល្យភាពជាមួយនឹងជាតិសូដ្យូមលើសដែលអ្នកបានយក។
មានអារម្មណ៍ស្រេកទឹក
បន្ទាប់ពីទទួលទានអាហារដែលមានជាតិប្រៃខ្ពស់ អ្នកអាចជួបប្រទះនូវមាត់ស្ងួត ឬស្រេកទឹកខ្លាំង។ នេះគឺដោយសារតែរាងកាយរបស់អ្នកត្រូវការទឹកដើម្បីដំណើរការជាតិសូដ្យូមលើស។
លើសឈាម
ការសិក្សាជាច្រើនបង្ហាញថា របបអាហារសម្បូរអំបិលត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការកើនឡើងសម្ពាធឈាម។ សូដ្យូមដែលមាននៅក្នុងអំបិលបង្កើនបរិមាណឈាមដោយរក្សាទឹកនៅក្នុងខ្លួន។ នៅពេលដែលបរិមាណឈាមកើនឡើង សម្ពាធលើជញ្ជាំងសរសៃឈាមក៏កើនឡើង ដែលនាំឱ្យសម្ពាធឈាមឡើងខ្ពស់។ ជាងនេះទៅទៀត សូដ្យូមអាចបាត់បង់ភាពបត់បែននៃសរសៃឈាម រួមចំណែកធ្វើឱ្យពួកគេរឹង បង្កើនសម្ពាធឈាម។
ការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកក្រពះ
ការប្រើប្រាស់អំបិលច្រើនអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកក្រពះ ដោយសារតែសមត្ថភាពរបស់វាក្នុងការបង្កជាដំបៅ ឬរលាកស្រទាប់ក្រពះ។ អំបិលធម្មតាបង្កើនការផលិតអាស៊ីតក្រពះ បណ្តាលឱ្យរលាក និងអនុញ្ញាតឱ្យបាក់តេរីដូចជា Helicobacter pylori លូតលាស់ ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាមូលហេតុចម្បងនៃដំបៅ និងមហារីកក្រពះ។
ការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ការប្រើប្រាស់អំបិលច្រើនហួសប្រមាណអាចជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានដល់សុខភាពបេះដូង ដោយបង្កើនសម្ពាធឈាម និងធ្វើឱ្យជញ្ជាំងសរសៃឈាមឡើងរឹង។ កត្តាទាំងពីរនេះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងបង្កើនលទ្ធភាពនៃការស្លាប់មុនអាយុ៕