ភេសជ្ជៈដែលពេញចិត្តប្រចាំថ្ងៃមានហានិភ័យសុខភាពជាច្រើន។ តោះស្វែងយល់ដើម្បីការពារថ្លើមរបស់អ្នក!
មានអាហារជាច្រើនដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើម ប៉ុន្តែជារឿយៗមនុស្សយកចិត្តទុកដាក់តែស្រាបៀរ និងស្រា។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ យោងតាមវេជ្ជបណ្ឌិត ឯកទេសខាងថ្លើមនៅសាកលវិទ្យាល័យ Ohio State University Wexner Medical Center (USA) ភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករក៏អាចបំផ្លាញថ្លើមផងដែរ ប្រសិនបើទទួលទានក្នុងបរិមាណមិនតិចជាងស្រាបៀរ និងស្រា។
ហេតុអ្វីបានជាភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើម?
នៅពេលដែលយើងទទួលទានភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករច្រើនពេក ជាតិស្ករនេះនឹងត្រូវបំប្លែងទៅជាខ្លាញ់ ហើយបណ្តុំនៅក្នុងកោសិកាថ្លើមបន្តិចម្តងៗ ដែលនាំឱ្យថ្លើមមានជាតិខ្លាញ់។ ស្ថានភាពនេះអាចដាក់សម្ពាធយ៉ាងខ្លាំងទៅលើកោសិកាថ្លើម និងកាត់បន្ថយសមត្ថភាពរបស់ថ្លើមក្នុងការច្រោះជាតិពុល។ ប្រសិនបើមិនត្រូវបានរកឃើញទាន់ពេល និងធ្វើអន្តរាគមន៍ទាន់ពេលទេ នោះថ្លើមអាចកើតជំងឺសរសៃឈាម។ នេះអាចនាំឱ្យមានជំងឺក្រិនថ្លើម ដែលជាមូលហេតុចម្បងមួយនៃជំងឺមហារីកថ្លើម និងអាចគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត។
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញពីផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមាននៃភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករនៅលើថ្លើម។ ការសិក្សាមួយបានរកឃើញថា ការទទួលទានភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករមួយឬច្រើនក្នុងមួយថ្ងៃក្នុងរយៈពេលពី 5 ទៅ 7 ឆ្នាំអាចបណ្តាលឱ្យមានជាតិខ្លាញ់ថ្លើម។
លើសពីនេះទៀត ការសិក្សារយៈពេល 19 ឆ្នាំពី Harvard T.H. Chan (សហរដ្ឋអាមេរិក) បានរកឃើញថា ស្ត្រីដែលទទួលទានភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករយ៉ាងហោចណាស់មួយកែវជារៀងរាល់ថ្ងៃ មានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺមហារីកថ្លើមដល់ទៅ 78%។
អ្នកជំងឺជាច្រើនមានការភ្ញាក់ផ្អើលនៅពេលដឹងថា ទោះបីជាពួកគេកម្រផឹកស្រាក៏ដោយ ក៏នៅតែមានលទ្ធភាពកើតជំងឺក្រិនថ្លើមដោយសារតែការទទួលទានភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករច្រើនពេក។
ការណែនាំរបស់វេជ្ជបណ្ឌិតគឺ ប្រសិនបើអ្នកពិសាភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករតែមួយកែវក្នុងមួយថ្ងៃ បន្ទាប់ពីរយៈពេល 5-7 ឆ្នាំ អ្នកនឹងមិនត្រឹមតែបង្កើនហានិភ័យនៃជាតិខ្លាញ់ថ្លើមប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងអាចជួបប្រទះនឹងជំងឺធ្ងន់ធ្ងរផ្សេងទៀតដូចជា ជំងឺបេះដូង ទឹកនោមផ្អែម មហារីកពោះវៀន មហារីកលំពែង និងមហារីកបំពង់អាហារ។
ភេសជ្ជៈដែលល្អសម្រាប់សុខភាពថ្លើម
ទឹក
ទឹកគឺជាភេសជ្ជៈដ៏ល្អបំផុតមួយសម្រាប់សុខភាពថ្លើម។ លោកបានណែនាំឲ្យមនុស្សផឹកទឹកឲ្យបានគ្រប់គ្រាន់ជារៀងរាល់ថ្ងៃ ដើម្បីជួយដល់មុខងារថ្លើមដ៏ប្រសើរបំផុត។
កាហ្វេ
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា ការទទួលទានកាហ្វេជាប្រចាំ មានសមត្ថភាពការពារថ្លើមពីជំងឺមួយចំនួន រួមទាំងមហារីកថ្លើមផងដែរ។ កាហ្វេមិនត្រឹមតែកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺក្រិនថ្លើមប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងការពារការខូចខាតថ្លើមជាអចិន្ត្រៃយ៍ចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺថ្លើមរ៉ាំរ៉ៃផងដែរ។ នេះត្រូវបានពន្យល់ដោយសមត្ថភាពរបស់កាហ្វេក្នុងការទប់ស្កាត់ការប្រមូលផ្តុំជាតិខ្លាញ់ និងកូឡាជែននៅក្នុងថ្លើម ក៏ដូចជាបង្កើនការប្រមូលផ្តុំសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងរាងកាយ។
តែបៃតង
ការសិក្សាតាមបែបវិទ្យាសាស្ត្របានបង្ហាញថា តែបៃតងនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់ថ្លើម។ ការពិនិត្យឡើងវិញលើការសិក្សាចំនួន 15 បានរកឃើញថាការទទួលទានតែបៃតងអាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតអង់ស៊ីមថ្លើមចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើមដែលមិនមានជាតិអាល់កុល។ បន្ថែមពីលើនេះ ការសិក្សាមួយផ្សេងទៀតក៏បានបង្ហាញផងដែរថា អ្នកដែលទទួលទានតែបៃតងជាប្រចាំ មានហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកថ្លើមទាបជាងអ្នកដែលមិនផឹក។
ទឹកមើមយ៉េន
ទឹកមើមយ៉េន សម្បូរទៅដោយជាតិនីត្រាត និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលហៅថា betalain ។ ការសិក្សាលើសត្វបង្ហាញថា ទឹកមើមយ៉េន អាចជួយកាត់បន្ថយការខូចខាតដែលបណ្តាលមកពីភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្ម និងការរលាកនៅក្នុងថ្លើម ដោយហេតុនេះជួយដល់សុខភាពថ្លើមយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព៕