ផ្លែបឺរត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា “អាហារដ៏អស្ចារ្យ” ដែលមានវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជិត 20 ប្រភេទ ដូចជាប៉ូតាស្យូម លូទីន និងហ្វូឡាត សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ ខ្លាញ់ល្អ និងជាតិស្ករទាប ដូច្នេះវានាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព។
ខាងក្រោមនេះជាអត្ថប្រយោជន៍នៃផ្លែបឺរ៖
- ទទួលទានផ្លែបឺរជួយសម្រកទម្ងន់
អត្ថប្រយោជន៍ដ៏ពេញនិយមបំផុតនៃផ្លែបឺរគឺការសម្រកទម្ងន់។ វាត្រូវបានគេប្រើយ៉ាងទូលំទូលាយនៅក្នុងរបបអាហារសម្រកទម្ងន់ ដោយសារតែជាតិខ្លាញ់នៅក្នុងផ្លែបឺរមានប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយការប្រមូលផ្តុំជាតិខ្លាញ់ក្រោមស្បែក ហើយថែមទាំងជួយកាត់បន្ថយខ្លាញ់ក្បាលពោះទៀតផង។
ការសិក្សាគួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍មួយបានបង្ហាញថា ជាតិខ្លាញ់ និងជាតិសរសៃនៅក្នុងផ្លែបឺរ ផ្តល់នូវអារម្មណ៍ឆ្អែត កាត់បន្ថយចំណង់អាហារ។
លើសពីនេះ ផ្លែបឺរមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតទាបណាស់ ដូច្នេះហើយពួកគេក៏លើកកម្ពស់ការសម្រកទម្ងន់ប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាពផងដែរ។
- ទទួលទានផ្លែបឺរគឺល្អសម្រាប់បេះដូង
ផ្លែបឺរសម្បូរប៉ូតាស្យូម។ ប៉ូតាស្យូមជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមដោយកាត់បន្ថយកម្រិតសូដ្យូមក្នុងឈាម និងបន្ធូរភាពតានតឹងក្នុងជញ្ជាំងសរសៃឈាម។ សម្ពាធឈាមមានស្ថេរភាពជួយការពារហានិភ័យនៃការគាំងបេះដូង ឬដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
ភាគច្រើននៃជាតិខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អនៅក្នុងផ្លែបឺរគឺអាស៊ីត oleic ដែលជាអាស៊ីតខ្លាញ់ monounsaturated ។ ខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អបេះដូងនេះជួយកាត់បន្ថយការរលាកនៅក្នុងបេះដូង និងសរសៃឈាមរបស់អ្នក។
ផ្លែបឺរក៏មានសារធាតុចិញ្ចឹមដែលហៅថា beta-sitosterol ផងដែរ។ នៅពេលដែលរាងកាយស្រូបយក beta sitosterol និង sterols រុក្ខជាតិផ្សេងទៀតជាទៀងទាត់ វាអាចជួយរក្សាកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលល្អក្នុងរាងកាយ ធ្វើអោយសុខភាពបេះដូងប្រសើរឡើង។
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញពីឥទ្ធិពលវិជ្ជមាននៃផ្លែបឺរក្នុងការគ្រប់គ្រងខ្លាញ់ក្នុងឈាម ដូចជាកាត់បន្ថយទ្រីគ្លីសេរីត និងកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម។
- ទទួលទានផ្លែបឺរគឺល្អសម្រាប់ភ្នែក
ផ្លែបឺរមានផ្ទុកសារជាតិ lutein និង zeaxanthin ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មពីរដែលជួយការពារជាលិកាក្នុងភ្នែករបស់អ្នកពីផលប៉ះពាល់ដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃកាំរស្មីយូវី។
អាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែត monounsaturated នៅក្នុងផ្លែបឺរ ជួយស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀតដែលរលាយក្នុងខ្លាញ់ដូចជា បេតាការ៉ូទីន។
រួមជាមួយនឹងបរិមាណវីតាមីន A ខ្ពស់របស់ពួកគេ ផ្លែបឺរអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺភ្នែកឡើងបាយដែលទាក់ទងនឹងអាយុ។
- ទទួលទានផ្លែបឺរ ជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ
ផ្លែបឺរ សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃរំលាយអាហារ ដែលជួយរក្សាប្រព័ន្ធពោះវៀនរបស់អ្នកឱ្យមានសុខភាពល្អ។ អាស្រ័យលើទំហំ ផ្លែបឺរនីមួយៗមានជាតិសរសៃ ១១-១៧ ក្រាម។
អាហារសម្បូរជាតិសរសៃមានសារៈសំខាន់សម្រាប់អ្នកដែលមានបញ្ហាក្រពះពោះវៀន ព្រោះជាតិសរសៃជួយផ្លាស់ប្តូរតុល្យភាពនៃបាក់តេរីក្នុងពោះវៀន បង្កើនបាក់តេរីមានប្រយោជន៍ ខណៈពេលដែលកាត់បន្ថយបាក់តេរីមិនល្អ។
ការទទួលទានផ្លែបឺរជាប្រចាំ នឹងជួយការពារការទល់លាមក កាត់បន្ថយការរំលាយអាហារ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀន។
- ទទួលទានផ្លែបឺរ ការពារជំងឺមហារីក
សារធាតុ Folate, phytochemicals និង carotenoids គឺជាធាតុផ្សំដ៏ច្រើននៅក្នុងផ្លែបឺរ ដែលត្រូវបានសិក្សាដើម្បីទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីកប្រភេទមួយចំនួន។
ផ្លែបឺរមួយអាចផ្តល់ 1/3 នៃតម្រូវការ folate របស់មនុស្សពេញវ័យ។
ផ្លែបឺរផ្តល់អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ល្អបំផុត phytosterols និងអរម៉ូនរុក្ខជាតិដូចជា beta-sitosterol និង stirysterol និងវីតាមីន E ដែលជួយគ្រប់គ្រងការរលាក។
- ការទទួលទានផ្លែបឺរ ជួយការពារជំងឺសន្លាក់ និងជំងឺពុកឆ្អឹង
ជាតិខ្លាញ់ក្នុងផ្លែឈើនេះមានលក្ខណៈពិសេសណាស់ ជួយសម្រួលដល់សន្លាក់ និងកាត់បន្ថយការឈឺសន្លាក់។
ការសិក្សាលើការចម្រាញ់ប្រេងផ្លែបឺរ បង្ហាញថា ពួកគេក៏អាចកាត់បន្ថយរោគសញ្ញានៃជំងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹងដែលបណ្តាលមកពីការពាក់ និងការរហែកនៃឆ្អឹងខ្ចី និងឆ្អឹងផងដែរ។
វីតាមីន K នៅក្នុងផ្លែបឺរ ជួយពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹងរបស់អ្នក ដោយបន្ថយការបាត់បង់ឆ្អឹង និងការពារជំងឺពុកឆ្អឹង។
- ទទួលទានផ្លែបឺរ ជួយឱ្យស្បែកស្រស់ស្អាត
ផ្លែបឺរ មានផ្ទុកនូវបរិមាណប្រេងធម្មជាតិ ដែលអាចជ្រាបចូលជ្រៅទៅក្នុងស្បែក ដើម្បីចិញ្ចឹម និងផ្តល់សំណើមដល់ស្បែក ដោយហេតុនេះជួយការពារភាពចាស់មុនអាយុ និងធ្វើឱ្យស្បែកប្រែពណ៌។
មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ លក្ខណៈសម្បត្តិផ្តល់សំណើមរបស់ផ្លែបឺរ ថែមទាំងជួយការពារស្បែកពីការខូចខាតបរិស្ថានផងដែរ។
អាស៊ីតខ្លាញ់ Omega-3 ក៏ដូចជាវីតាមីន E នៅក្នុងផ្លែបឺរក៏ជួយឱ្យស្បែកងើបឡើងវិញពីការខូចខាតដែលបណ្តាលមកពីមុន ជម្ងឺស្បែក ស្នាមមុន ឬស្នាម និងការពារស្នាមសង្វារ។ អ្នកទាំងពីរអាចញ៉ាំផ្លែបឺរ និងប្រើម៉ាសផ្លែបឺរ ដើម្បីបង្កើនប្រសិទ្ធភាពសម្រស់៕