ជាតិដែកគឺជាសារធាតុរ៉ែដែលបង្កើតជាអេម៉ូក្លូប៊ីន។ អេម៉ូក្លូប៊ីនគឺជាប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងកោសិកាឈាមក្រហមដែលអាចចងអុកស៊ីហ្សែន។ នៅពេលដែលកម្រិតជាតិដែកក្នុងឈាមមានកម្រិតទាប សមត្ថភាពបញ្ជូនអុកស៊ីសែនពេញរាងកាយត្រូវបានកាត់បន្ថយ។ ភាពស្លេកស្លាំងកង្វះជាតិដែក គឺជាជំងឺមិនធម្មតានោះទេ។ វាអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាដូចជា អស់កម្លាំង ឈឺក្បាល ត្រជាក់ មានអារម្មណ៍ឈឺក្បាល ញ័របេះដូង ដកដង្ហើមខ្លី សក់ស្ងួត និងក្រចក ងាយនឹងឆ្លងមេរោគ… ប្រសិនបើមូលហេតុនៃភាពស្លេកស្លាំងកង្វះជាតិដែកកើតចេញពីរបបអាហារមិនគ្រប់គ្រាន់ អ្នកជំងឺអាចបន្ថែមអាហារសម្បូរជាតិដែកដើម្បីធ្វើអោយស្ថានភាពប្រសើរឡើងបន្តិចម្តងៗ។
ខាងក្រោមនេះជាអាហារមួយចំនួនដែលមានជាតិដែកខ្ពស់ដែលមានប្រសិទ្ធភាពខ្លាំងក្នុងការជួយព្យាបាលភាពស្លេកស្លាំងកង្វះជាតិដែក។
ប្រភេទនៃសាច់
សាច់ដូចជាសាច់ជ្រូក សាច់គោ និងថ្លើមសត្វ សុទ្ធតែជាប្រភពសម្បូរជាតិដែក។ ក្នុងចំណោមនោះ សាច់គោត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាអាហារដែលផ្តល់ជាតិដែកល្អបំផុត។ អ្នកគួរញ៉ាំសាច់ក្នុងបរិមាណល្មមពេលញ៉ាំអាហារដើម្បីបន្ថែមជាតិដែក និងការពារភាពស្លេកស្លាំង។
ចំណាំ៖ កុំញ៉ាំសាច់ច្រើនពេក ជាពិសេសសាច់ខ្លាញ់ ព្រោះវាអាចបង្កើនបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងខ្លួន។
អាហារសមុទ្រ
អាហារសមុទ្រមានជាតិដែកច្រើន ដែលល្អខ្លាំងណាស់សម្រាប់ជួយដល់ការព្យាបាលជំងឺស្លេកស្លាំង។ ក្នុងចំណោមអាហារសមុទ្រ អយស្ទ័រផ្តល់បរិមាណជាតិដែកខ្ពស់ណាស់។ អយស្ទ័រ ៨៥ ក្រាមអាចផ្តល់ជាតិដែក ១៣ មីលីក្រាម។ លើសពីនេះ អាហារសមុទ្រក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន B12 ជាច្រើនផងដែរ ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពផងដែរ។
ស៊ុត
ស៊ុតផ្តល់ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងជាតិដែកច្រើន។ នេះគឺជាអាហារដែលមានតំលៃថោក ងាយស្រួលរៀបចំ ងាយស្រួលរំលាយ ហើយមនុស្សភាគច្រើនអាចប្រើប្រាស់វាបាន។
បន្លែបៃតង
បន្លែបៃតងគឺជាអាហារដែលមិនអាចខ្វះបាននៅក្នុងរបបអាហារ។ បន្លែបៃតងមិនត្រឹមតែផ្តល់ជាតិសរសៃប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានវីតាមីន A, C, K និង folate ទៀតផង។ បន្លែក៏មានជាតិដែកច្រើនក្រៃលែង។ ការបន្ថែមបន្លែបៃតងទៅក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកមិនត្រឹមតែធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវការរំលាយអាហារ ផ្តល់វីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយការពារភាពស្លេកស្លាំងកង្វះជាតិដែកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពផងដែរ។
ផ្លែឈើ
ផ្លែឈើដូចជា ក្រូច ក្រូចឃ្វិច ក្រូចឆ្មា ក្រូចថ្លុង… មានផ្ទុកវីតាមីន C ច្រើន។ វីតាមីនទាំងនេះមានឥទ្ធិពលសំខាន់ក្នុងការបង្កើនសមត្ថភាពរបស់រាងកាយក្នុងការស្រូបយកជាតិដែក។ លើសពីនេះទៅទៀត វាក៏រួមចំណែកក្នុងការរក្សាឈាមរត់ធម្មតាក្នុងរាងកាយផងដែរ ។
គ្រាប់ល្ពៅ
ទោះបីគ្រាប់ល្ពៅមានទំហំតូចក៏ដោយ ពួកវាសម្បូរជាតិដែក។ ការដុតល្ពៅនៅសីតុណ្ហភាពទាបនឹងជួយរក្សាជាតិដែកបន្ថែមទៀត។ សីតុណ្ហភាពខ្ពស់ពេកអាចកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិដែក។ គ្រាប់ល្ពៅអាចយកទៅធ្វើនំ អាហារសម្រន់ និងធ្វើទឹកដោះគោជូរ។
តៅហ៊ូ
តៅហ៊ូគឺជាអាហារដែលមានជាតិដែកច្រើន។ តៅហ៊ូ 126 ក្រាមអាចផ្តល់ជាតិដែក 3.4 មីលីក្រាម។ លើសពីនេះ វាក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុរ៉ែមួយចំនួនទៀតដូចជា កាល់ស្យូម ម៉ាញេស្យូម និងសេលេញ៉ូម ដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាព។
ទំពាំងបាយជូរក្រៀម
ទំពាំងបាយជូរក្រៀម គឺជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកដែលមានភាពស្លេកស្លាំងកង្វះជាតិដែក។ អាហារនេះផ្តល់ជាតិដែកច្រើន ដែលល្អសម្រាប់ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវភាពស្លេកស្លាំងក្នុងរាងកាយ។ ទំពាំងបាយជូរក្រៀម ក៏មានសមាសធាតុអាល់កាឡាំងដែលជួយបន្សុទ្ធ និងយកជាតិពុលចេញពីរាងកាយ។
ទឹកឃ្មុំ
ទឹកឃ្មុំមានជាតិដែក និងម៉ង់ហ្គាណែស ដែលជួយបង្កើនបរិមាណជាតិដែកក្នុងរាងកាយ រក្សាតុល្យភាពកោសិកាឈាមក្រហម និងជួយព្យាបាលភាពស្លេកស្លាំងដែលបណ្តាលមកពីកង្វះជាតិដែក៕