ដើម្បីរក្សាឆ្អឹងរបស់អ្នកឱ្យរឹងមាំ អ្នកត្រូវយកចិត្តទុកដាក់លើកត្តា 4 ខាងក្រោម និងចាត់វិធានការសមស្រប ដើម្បីជៀសវាងការខូចទ្រង់ទ្រាយឆ្អឹងដែលពិបាកនឹងស្តារឡើងវិញ។
នេះប្រហែលជាដោយសារតែសមត្ថភាពផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូមរបស់រាងកាយមានការថយចុះ។ ធាតុទាំងនេះកាន់តែច្រើន កាល់ស្យូមត្រូវបានបាត់បង់កាន់តែលឿន អ្នកត្រូវយកចិត្តទុកដាក់។
- មុខងាររាងកាយចុះខ្សោយ
បន្ទាប់ពីអាយុ 45 ឆ្នាំ ភាពចាស់របស់រាងកាយនឹងកាន់តែច្បាស់ជាបណ្តើរៗ ឧទាហរណ៍ មុខងារប្រមូលផ្តុំ និងការបញ្ចេញសារធាតុរំលាយរបស់តម្រងនោមនឹងថយចុះបន្តិចម្តងៗ ហើយ nephrons នឹងថយចុះបន្តិចម្តងៗ។
ក្រៅពីនេះ មុខងាររំលាយអាហារក៏នឹងថយចុះទៅតាមអាយុ ហើយសមត្ថភាពស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមដូចជាកាល់ស្យូម និងប្រូតេអ៊ីននឹងថយចុះ។
- កម្រិតអរម៉ូនថយចុះ
ក្រពេញ Parathyroid គ្រប់គ្រងការចែកចាយកាល់ស្យូមពេញរាងកាយ និងគ្រប់គ្រងតុល្យភាពកាល់ស្យូមក្នុងឈាម។
នៅពេលដែលយើងអាយុកាន់តែច្រើន កម្រិតនៃការបញ្ចេញអរម៉ូននៅក្នុងខ្លួនមនុស្សនឹងថយចុះ ឥទ្ធិពលចុះខ្សោយនៃអរម៉ូនប៉ារ៉ាទីរ៉ូអ៊ីតនឹងធ្វើឱ្យបាត់បង់ជាតិកាល់ស្យូមយ៉ាងច្រើន ដែលបណ្តាលឱ្យតម្លៃកាល់ស្យូមក្នុងទឹកនោម និងកាល់ស្យូមក្នុងឈាមកើនឡើង។
- មុខងារតម្រងនោមមិនប្រក្រតី
ក្រលៀនគឺជាសរីរាង្គចម្រោះដ៏សំខាន់នៃរាងកាយមនុស្ស ជួយឱ្យរាងកាយកម្ចាត់កាកសំណល់មេតាបូលីសចេញពីរាងកាយ ហើយក៏ដើរតួក្នុងការធ្វើឱ្យវីតាមីន D សកម្មផងដែរ។
នៅពេលដែលតម្រងនោមមានបញ្ហា មុខងារសកម្មភាពវីតាមីន D របស់តម្រងនោមនឹងថយចុះ ដំណើរការនៃការស្រូបយក និងប្រើប្រាស់កាល់ស្យូមនឹងថយចុះ ហើយច្រើនទៀតនឹងត្រូវបានបញ្ចេញ។
លើសពីនេះ កត្តាដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងសម្ពាធឈាមខ្ពស់អាចបណ្តាលឱ្យកើតជំងឺតម្រងនោមរ៉ាំរ៉ៃ ដែលអាចនាំឱ្យខ្វះជាតិកាល់ស្យូម។
- ទម្លាប់ទទួលទានអាហារមិនល្អ
បន្ថែមពីលើកត្តាទាំង 3 ខាងលើដែលបណ្តាលឱ្យរាងកាយបាត់បង់ជាតិកាល់ស្យូមយ៉ាងឆាប់រហ័ស អ្នកក៏ត្រូវចៀសវាងទម្លាប់ទទួលទានអាហារមិនល្អទាំងនេះផងដែរ៖
អំបិលច្រើនពេក៖ កាល់ស្យូមនៅក្នុងខ្លួនត្រូវបានបញ្ចេញតាមទឹកនោម រួមជាមួយនឹងសូដ្យូម ហើយតម្រងនោមប្រើប្រាស់កាល់ស្យូម 26 mg សម្រាប់រាល់ 1000 mg នៃសូដ្យូមដែលត្រូវបានបញ្ចេញ។ ដូច្នេះហើយ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំអំបិលច្រើនពេក សូដ្យូមកាន់តែច្រើននៅក្នុងទឹកនោមនឹងត្រូវបានបញ្ចេញ ហើយបរិមាណកាល់ស្យូមដែលប្រើប្រាស់ក៏នឹងកើនឡើងផងដែរ។
ទទួលទានសាច់ច្រើន៖ ការទទួលទានសាច់ច្រើនក្នុងអាហារនីមួយៗមិនត្រឹមតែនាំឱ្យធាត់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងនាំឱ្យលើសនៃប្រូតេអ៊ីនសរុបនៅក្នុងរបបអាហារ ដែលនាំឱ្យបាត់បង់ជាតិកាល់ស្យូមផងដែរ។ សម្រាប់អ្នកដែលត្រូវបានផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនច្រើនពេក ប្រូតេអ៊ីនមួយក្រាមបន្ថែមអាចបណ្តាលឱ្យបាត់បង់ជាតិកាល់ស្យូម 1.75 ក្រាមក្នុងរាងកាយ។
ទទួលទានអាហារដែលមានផូស្វ័រច្រើនពេក៖ ក្នុងកាលៈទេសៈធម្មតា សមាមាត្រនៃជាតិកាល់ស្យូម និងផូស្វ័រក្នុងរាងកាយមនុស្សគឺ 2:1 ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នៅក្នុងជីវិតពិត យើងតែងតែទទួលទានអាហារដែលមានជាតិផូស្វ័រច្រើនពេក ដូចជាភេសជ្ជៈកាបូន ប៊ឺហ្គឺ និងដំឡូងបំពងជាដើម។
ទាំងនេះធ្វើឱ្យអតុល្យភាពនៃសមាមាត្រកាល់ស្យូម និងផូស្វ័រនៅក្នុងរាងកាយ ដែលនាំឱ្យបាត់បង់ជាតិកាល់ស្យូមលឿនជាងមុន៕