មាន មនុស្សជាច្រើនដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមតែងតែត្រូវបានណែនាំអោយផឹកទឹកក្រូចឆ្មារ ទឹកឃ្មុំ ដើម្បីបង្កើនភាពធន់របស់ពួកគេ។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ តើនេះជាជម្រើសត្រឹមត្រូវទេ? តោះស្វែងយល់ពីព័ត៌មានសំខាន់ៗដែលអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវដឹងអំពីភេសជ្ជៈនេះ។
ទឹកក្រូចឆ្មារត្រូវបានទទួលស្គាល់ជាយូរយារណាស់មកហើយថាជាភេសជ្ជៈមានជីវជាតិ និងសុខភាពល្អ។ ក្រូចឆ្មារមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C យ៉ាងច្រើន រួមជាមួយនឹងវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនផ្សេងទៀតដូចជា វីតាមីន B6 ប៉ូតាស្យូម pectin ជាតិសរសៃ និងអាស៊ីតនៃក្រូចឆ្មា។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ទឹកឃ្មុំគឺជាប្រភពសម្បូរវីតាមីន (ជាចម្បងក្រុម B) សារធាតុរ៉ែដូចជា ប៉ូតាស្យូម កាល់ស្យូម ម៉ាញេស្យូម និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមានប្រយោជន៍។
ការទទួលទានទឹកក្រូចឆ្មាក្តៅមួយកែវជាមួយទឹកឃ្មុំនៅពេលព្រឹកអាចពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ ជួយឱ្យរាងកាយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងបាក់តេរីដែលបង្កជំងឺ និងការពារបញ្ហាសុខភាពដូចជាផ្តាសាយ ក៏ដូចជាអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនទៀត។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សំណួរថាតើអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមគួរប្រើទឹកក្រូចឆ្មារទឹកឃ្មុំឬអត់ កំពុងតែទាក់ទាញការចាប់អារម្មណ៍ពីមនុស្សជាច្រើន។
តើអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមគួរផឹកទឹកក្រូចឆ្មាឬទេ?
យោងតាមសមាគមន៍ជំងឺទឹកនោមផ្អែមអាមេរិក ផ្លែក្រូចឆ្មា ត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជា “អាហារដ៏អស្ចារ្យ” សម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
ទឹកក្រូចឆ្មាអាចជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមតាមពេលវេលា ជួយការពារការឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម។
លើសពីនេះ ក្រូចឆ្មាផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដោយសារកត្តាសំខាន់ពីរ៖ ជាតិសរសៃរលាយ និងវីតាមីន C។ ជាតិសរសៃរលាយមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការបន្ថយដំណើរការរំលាយអាហារ ដោយហេតុនេះជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ វីតាមីន C មិនត្រឹមតែជួយកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមលឿនប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏អាចបន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល ទ្រីគ្លីសេរីត និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាផលវិបាកទាក់ទងនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដូចជាជំងឺបេះដូង និងជំងឺតម្រងនោមជាដើម។
តើទឹកឃ្មុំល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមទេ?
យោងតាមលោកវេជ្ជបណ្ឌិត Priyamvada មនុស្សជាច្រើនជឿថាការជំនួសស្ករជាមួយទឹកឃ្មុំអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយការពិតបង្ហាញថាសន្ទស្សន៍ glycemic (GI) នៃទឹកឃ្មុំគឺ 58 ខណៈពេលដែលស្ករគឺ 60 ភាពខុសគ្នាគឺមិនសំខាន់ទេ។
សម្រាប់អ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ការគ្រប់គ្រងការទទួលទានកាបូអ៊ីដ្រាត និងជាតិសរសៃគឺមានសារៈសំខាន់ដើម្បីការពារការកើនឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ទោះបីជាទឹកឃ្មុំសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមក៏ដោយ ការទទួលទានច្រើនពេកអាចបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ជាពិសេសក្នុងករណីធ្ងន់ធ្ងរ។
សរុបមក រហូតទាល់តែមានការស្រាវជ្រាវច្បាស់លាស់បន្ថែមទៀតអំពីផលប៉ះពាល់នៃទឹកឃ្មុំលើជំងឺទឹកនោមផ្អែម អ្នកជំងឺគួរតែកំណត់ការប្រើប្រាស់របស់វា ហើយគួរតែទទួលទានវាក្នុងកម្រិតមធ្យម ព្រោះទឹកឃ្មុំមួយស្លាបព្រាកាហ្វេមានផ្ទុកជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតប្រហែល ៨,៧ ក្រាម។
តើពេលណាជាពេលវេលាល្អបំផុតដើម្បីផឹកទឹកឃ្មុំក្រូចឆ្មា?
ផឹកនៅពេលព្រឹកបន្ទាប់ពីភ្ញាក់ពីគេង៖ នៅពេលដែលក្រពះទទេ ការផឹកទឹកក្រូចឆ្មារ-ទឹកឃ្មុំមួយកែវនឹងជួយសម្អាតប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងផ្តល់ទឹកជាមួយនឹងវីតាមីន C ចាប់ផ្តើមថ្ងៃថ្មីដែលពោរពេញដោយថាមពល។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកគួរតែបន្ថែមតែទឹកក្រូចឆ្មាបន្តិចប៉ុណ្ណោះ ព្រោះការប្រើប្រាស់ច្រើនពេកអាចប៉ះពាល់ដល់ក្រពះ។
ផឹកបន្ទាប់ពីញ៉ាំអាហារ៖ បន្ទាប់ពីញ៉ាំអាហារប្រហែល 1,5 ទៅ 2 ម៉ោង អ្នកអាចទទួលទានទឹកក្រូចឆ្មារទឹកឃ្មុំមួយកែវ។ នេះគាំទ្រយ៉ាងខ្លាំងដល់ដំណើរការរំលាយអាហារ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នៅពេលល្ងាច យកល្អគួរតែផឹកទឹកមួយកែវនេះមុនម៉ោង 8-9 យប់ ជៀសវាងផឹកវាយប់ពេក ដើម្បីកុំឱ្យប៉ះពាល់ដល់ដំណេករបស់អ្នក។
ចំណាំពេលប្រើទឹកឃ្មុំសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម
អ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវចាំថា ទឹកឃ្មុំមានជាតិផ្អែមជាងស្ករ។ ដូច្នេះនៅពេលប្រើទឹកឃ្មុំជំនួសស្ករ គឺប្រើតែក្នុងបរិមាណតិចតួចប៉ុណ្ណោះ។
ទឹកឃ្មុំមានសមត្ថភាពបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ដូច្នេះអ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមគួរតែជៀសវាងការទទួលទានទឹកឃ្មុំរហូតដល់ស្ថានភាពត្រូវបានគ្រប់គ្រងទាំងស្រុង។
ការទទួលទានទឹកឃ្មុំគួរតែធ្វើឡើងក្នុងកម្រិតមធ្យម។ ដើម្បីកំណត់បរិមាណទឹកឃ្មុំសមស្រប អ្នកជំងឺគួរតែពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិត មុនពេលបន្ថែមទឹកឃ្មុំទៅក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកគេ។
សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមដែលគ្រប់គ្រងបានល្អ សូមជ្រើសរើសទឹកឃ្មុំសុទ្ធ ឬឆៅ។ ផលិតផលទឹកឃ្មុំធម្មជាតិគ្មានជាតិស្ករ មានសុវត្ថិភាពជាងសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
លើសពីនេះ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមពេលមានគភ៌ និងអ្នកដែលមានប្រព័ន្ធការពាររាងកាយចុះខ្សោយ មិនគួរប្រើទឹកឃ្មុំឆៅទេ ព្រោះផលិតផលនេះមិនត្រូវបានរម្ងាប់មេរោគឡើយ៕