មីកញ្ចប់មានប្រជាប្រិយភាពខ្លាំង ដោយសាររសជាតិឆ្ងាញ់ និងការរៀបចំរហ័ស។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បើទោះបីជាមានការពេញនិយមយ៉ាងទូលំទូលាយក៏ដោយ ក៏មីកញ្ចប់មិនជារបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អនោះទេ។
ខាងក្រោមនេះជាផលប៉ះពាល់នៃការទទួលទានមីកញ្ចប់៖
- មីកញ្ចប់មានសារធាតុចិញ្ចឹមទាប
មីកញ្ចប់ មិនផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗដូចជា វីតាមីន សារធាតុរ៉ែ ប្រូតេអ៊ីន និងជាតិសរសៃនោះទេ ។
ពួកគេផ្តល់កាឡូរីយ៉ាងច្រើន ដែលភាគច្រើនមកពីកាបូអ៊ីដ្រាតចម្រាញ់ និងខ្លាញ់មិនល្អ ដែលអាចធ្វើឱ្យការគ្រប់គ្រងទម្ងន់ពិបាក។
ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំមីជាប្រចាំ ពួកគេអាចបង្កើនហានិភ័យនៃកង្វះសារធាតុចិញ្ចឹម។
- មានសារធាតុ monosodium glutamate (MSG)
Monosodium glutamate (MSG) គឺជាសារធាតុបន្ថែមទូទៅនៅក្នុងមី ដែលប្រើដើម្បីបង្កើនរសជាតិ។
ទោះបីជារដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថសហរដ្ឋអាមេរិក (FDA) ទទួលស្គាល់ MSG ថាមានសុវត្ថិភាពជាទូទៅក៏ដោយ ក៏មានការជជែកដេញដោលជាបន្តបន្ទាប់អំពីផលប៉ះពាល់ដែលអាចកើតមានរបស់វា។
ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង American Journal of Clinical Nutrition បានរកឃើញថាការប្រើប្រាស់ MSG ខ្ពស់ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការឡើងទម្ងន់ ឈឺក្បាល ចង្អោរ និងសូម្បីតែសម្ពាធឈាមខ្ពស់។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការសិក្សាជាច្រើនផ្សេងទៀតបានរកឃើញថាមិនមានទំនាក់ទំនងរវាងទម្ងន់ និងការប្រើប្រាស់ MSG កម្រិតមធ្យមនោះទេ។
- មានផ្ទុកជាតិសូដ្យូមច្រើន
ផលរំខានដ៏គួរឱ្យព្រួយបារម្ភបំផុតមួយគឺ មាតិកាសូដ្យូមខ្ពស់។ ការទទួលទានជាតិសូដ្យូមច្រើនពេកត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការខូចខាតសរីរាង្គ និងអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពជាច្រើន រួមទាំងជំងឺលើសឈាម (លើសឈាម) ជំងឺបេះដូង និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺបេះដូង ឬអ្នកដែលងាយនឹងកើតជំងឺលើសឈាម ការទទួលទានមីកញ្ចប់ជាប្រចាំអាចធ្វើឱ្យស្ថានភាពទាំងនេះកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ និងនាំឱ្យកើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងធ្ងន់ធ្ងរ។
- មីកញ្ចប់មានផ្ទុកសារធាតុរក្សាទុកដ៏គ្រោះថ្នាក់
ដើម្បីពន្យារអាយុកាល និងរក្សារសជាតិ មីកញ្ចប់មានផ្ទុកសារធាតុរក្សាទុកជាច្រើនដូចជា Tertiary butylhydroquinone (TBHQ) និង butylate hydroxyanisole (BHA) ។ ទោះបីជាសារធាតុគីមីទាំងនេះមានសុវត្ថិភាពក្នុងបរិមាណតិចតួចក៏ដោយ ការប្រើប្រាស់រយៈពេលយូរអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់៕