ប្រេងឆាគឺជាគ្រឿងទេសដ៏សំខាន់ ដែលនាំមកនូវភាពសម្បូរបែបដល់អាហារ និងបង្កើនភាពទាក់ទាញ។ ទោះបីជាយ៉ាងណា បើមិនបានប្រើឲ្យបានត្រឹមត្រូវទេ វាអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។ ប្រេងចម្អិនអាហារ និងខ្លាញ់ត្រូវបានចាត់ទុកថាជាប្រភពនៃជាតិខ្លាញ់សម្រាប់រាងកាយ។ ប្រេងឆា ឬខ្លាញ់មួយក្រាមផ្តល់ប្រហែល 9 kcal ដល់រាងកាយ ដូច្នេះការកែសម្រួលការប្រើប្រាស់ប្រេងចម្អិនអាហារមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់ដើម្បីធានាបាននូវសុខភាព និងអាហារូបត្ថម្ភត្រឹមត្រូវ។
ក្រៅពីផ្តល់ថាមពល ខ្លាញ់ក៏ជួយរាងកាយក្នុងការស្រូបយកមីក្រូសារជាតិ និងកែលម្អគុណភាពអាហារូបត្ថម្ភទាំងមូលផងដែរ។ សម្រាប់កុមារតូចៗ ជាពិសេសក្នុងអំឡុងពេលផ្តាច់ដោះ ការធានាឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់នូវការទទួលទានជាតិខ្លាញ់ប្រចាំថ្ងៃមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់។ បើមិនដូច្នោះទេ កុមារអាចប្រឈមមុខនឹងការឡើងទម្ងន់យឺត និងការលូតលាស់។
សម្រាប់មនុស្សពេញវ័យ ជាតិខ្លាញ់ដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការស្រូបយកវីតាមីនសំខាន់ៗដូចជា វីតាមីន A, D, E និង K។ របបអាហារដែលគ្មានជាតិខ្លាញ់គ្រប់គ្រាន់នឹងបណ្តាលឱ្យកាត់បន្ថយសមត្ថភាពស្រូបយកវីតាមីនទាំងនេះ ដែលនាំឱ្យមានបញ្ហាអាហារូបត្ថម្ភ។
តម្រូវការប្រចាំថ្ងៃរបស់មនុស្សពេញវ័យគឺខ្លាញ់ប្រហែល ៤៥ ក្រាម ដែលការផ្គត់ផ្គង់អាចមកពីប្រេង ខ្លាញ់ ឬសាច់ដែលមានជាតិខ្លាញ់។ ការមិនទទួលបានជាតិខ្លាញ់គ្រប់គ្រាន់អាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពរបស់អ្នក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានជាតិខ្លាញ់ច្រើនហួសហេតុ ជាពិសេសដោយមិនមានវិទ្យាសាស្ត្រ ក៏អាចនាំឱ្យមានបញ្ហាធ្ងន់ធ្ងរដូចជា ធាត់ លើសជាតិខ្លាញ់ និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដូចជាមហារីក និងជំងឺបេះដូងសរសៃឈាមជាដើម។
កំហុសទូទៅនៅពេលប្រើប្រេងឆា គឺការប្រើប្រេងលើសកំឡុងពេលចម្អិនអាហារនៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់។ រចៀនប្រេងឆានៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់មិនត្រឹមតែផ្លាស់ប្តូរសមាសភាពនៃប្រេងប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏អាចបង្កើនហានិភ័យនៃបញ្ហាសុខភាពជាច្រើនផងដែរ។
កំហុសទូទៅមួយទៀតគឺការប្រើប្រាស់ប្រេងចម្អិនអាហារដែលបានកែច្នៃឡើងវិញ ដើម្បីសន្សំការចំណាយ។ សកម្មភាពនេះអាចបង្កើនហានិភ័យទ្វេដងនៃគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព បើធៀបនឹងការប្រើប្រាស់ប្រេងឆាថ្មីសម្រាប់ចៀន៕