ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា មនុស្សដែលរស់នៅបានយូរ តែងតែមានរបបអាហារពិសេស។ ដូច្នេះ តើអាហារអ្វីខ្លះដែលពួកគេចៀសវាង?
គ្រាប់ធញ្ញជាតិចម្រាញ់
គ្រាប់ធញ្ញជាតិចម្រាញ់ជាច្រើនដូចជា ប៉ាស្តា និងនំបុ័ង គឺ មានប្រជាប្រិយភាពខ្លាំងណាស់។ ថ្វីត្បិតតែរសជាតិទាក់ទាញក៏ដោយ ក៏ផលិតផលទាំងនេះខ្វះសារធាតុចិញ្ចឹម។ ពួកវាច្រើនតែឆ្លងកាត់ការកែច្នៃ ដែលត្រូវបានអមដោយការប្រើប្រាស់សារធាតុបន្ថែម និងសារធាតុថែរក្សាជាច្រើន។
សាច់ក្រហម
លើសពីនេះ ការសិក្សាជាច្រើនបង្ហាញថា ការទទួលទានសាច់ក្រហម អាចត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺដូចជាមហារីកពោះវៀនធំ និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ ដូច្នេះ ការកំណត់ការទទួលទានសាច់ក្រហមចាំបាច់ត្រូវគិតគូរឱ្យបានហ្មត់ចត់ក្នុងរបៀបរស់នៅដែលមានសុខភាពល្អដែលយើងចង់បាន។
អាហារវេចខ្ចប់
អាហារកែច្នៃជ្រុលត្រូវបានបង្ហាញថាមានផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានជាច្រើនដល់សុខភាព រួមមានហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ជំងឺពោះវៀនឆាប់ខឹង (IBS) ជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត និងជំងឺមហារីក។ លើសពីនេះ ការទទួលទានអាហារកែច្នៃជ្រុលអាចនាំឱ្យប្រឈមខ្ពស់នៃបញ្ហាការផ្ចង់អារម្មណ៍ និងជំងឺវង្វេងចំពោះមនុស្សចាស់។
អាហារទឹកដោះគោ
ទោះបីជាទឹកដោះគោ អាចផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមមួយចំនួនដូចជា ប្រូតេអ៊ីន កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ និងជួនកាលវីតាមីន D ក៏ដូចជាប្រូបាយអូទិចក៏ដោយ វាក៏មានផ្ទុកនូវបរិមាណដ៏ច្រើននៃជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត និងកូលេស្តេរ៉ុលផងដែរ។
ខ្លាញ់ទាំងនេះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ខណៈដែលការសិក្សាផ្សេងទៀតមិនគាំទ្រការយល់ឃើញនេះទេ ថែមទាំងបង្ហាញថាវាប្រហែលជាមិនមានគ្រោះថ្នាក់ដូចដែលយើងធ្លាប់គិតនោះទេ។
អាហារសម្រន់ដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់
គ្រប់គ្នានៅឱ្យឆ្ងាយពីភេសជ្ជៈ ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង និងទឹកផ្អែម ពីព្រោះផលិតផលទាំងនេះ ស្ទើរតែគ្មានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភពិតប្រាកដ មានតែជាតិស្ករប៉ុណ្ណោះ។
ស្ករត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាកត្តារលាកដែលអាចប្រមូលផលអវិជ្ជមានប្រសិនបើប្រើប្រាស់ច្រើនលើសកំណត់ក្នុងរយៈពេលយូរ។ នេះមិនត្រឹមតែបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃដូចជា មហារីក ជំងឺបេះដូង ជំងឺធាត់ និងជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏អាចនាំឱ្យថយចុះការផ្ចង់អារម្មណ៍ និងប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់សុខភាពថ្លើមផងដែរ៕