អាហារដែលធ្លាប់ស្គាល់ទាំងនេះនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើន រួមទាំងការសម្អាតសរសៃឈាម និងការពារជំងឺដែលទាក់ទងនឹងបេះដូង។
សារាយសមុទ្រ
សារាយសមុទ្រគឺជាអាហារដែលមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ដែលមានសារធាតុសកម្មជាង 40 ប្រភេទ។ វាមានសមាសធាតុ Fucoidan ដែលជួយការពារការកកឈាម និងជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងរាងកាយ។
ត្រប់វែង
ត្រប់វែង មានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលមានប្រយោជន៍ដល់រាងកាយ។ វាមានផ្ទុកវីតាមីន P ដែលជួយរក្សាភាពបត់បែននៃសរសៃឈាម។ លើសពីនេះ ត្រប់វែង ក៏ជួយការពារជំងឺដូចជាជំងឺលើសឈាម និងជំងឺក្រិនសរសៃឈាម។
ផ្សិត Shiitake
ផ្សិត Shiitake គឺជាអាហារសម្បូរជាតិសរសៃ។ ការទទួលទានអាហារសម្បូរជាតិសរសៃនឹងជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម។
ខ្ទឹមបារាំង
សមាសធាតុ prostaglandin មួយនៅក្នុងខ្ទឹមបារាំងមានប្រសិទ្ធភាពពង្រីកសរសៃឈាម កាត់បន្ថយបន្ទុកលើសរសៃឈាម កាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល និងគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម។
សណ្តែកដី
សណ្តែកដីមានអាស៊ីតខ្លាញ់ monounsaturated ច្រើន។ ការទទួលទានសណ្តែកដីជាប្រចាំ គឺជាវិធីសាមញ្ញមួយ ដើម្បីជួយសម្អាតសរសៃឈាម គ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងរក្សាលំនឹងជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកត្រូវចំណាំថា សណ្តែកដីដែលរក្សាទុកក្នុងស្ថានភាពមិនល្អ និងសណ្តែកដីដែលមានផ្សិតនឹងមានសារធាតុដែលជំរុញការបង្កើតកោសិកា K ដែលជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានដល់សុខភាពមនុស្ស។
ពោត
ពោតមានជាតិសរសៃច្រើន ដែលមិនត្រឹមតែល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានប្រយោជន៍ក្នុងការការពារសរសៃឈាមផងដែរ។ លើសពីនេះ អាហារនេះមានផ្ទុកសារធាតុ Phytosterol ជាច្រើនដែលជួយកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម និងការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
ស្ពៃ spinach
បន្លែនេះមានវីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើនដែលចាំបាច់សម្រាប់រាងកាយ។ ជាពិសេស វីតាមីន K នៅក្នុង spinach ជួយគាំទ្រដល់ការកកឈាម ជួយឱ្យសរសៃឈាមមានសុខភាពល្អ។ នីត្រាតនៅក្នុង spinach មានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងការរលាក កាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម និងធ្វើអោយឈាមរត់បានប្រសើរឡើង។ ជាតិសរសៃនៅក្នុងបន្លែនេះក៏នាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់រាងកាយផងដែរ។
ខាត់ណា
ខាត់ណាជាបន្លែសម្បូរវីតាមីន A, C, K និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេងៗ។ សារធាតុទាំងនេះជួយកាត់បន្ថយការរលាកនៅក្នុងខ្លួន។ មាតិកាជាតិសរសៃច្រើននៅក្នុងខាត់ណាអាចកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម ការពារកុំឱ្យកកកុញនៅលើជញ្ជាំងសរសៃឈាម។
ប្រូខូលី
ប្រូខូលី មានផ្ទុកសារធាតុ sulforaphane ដែលជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងគាំទ្រដល់ដំណើរការបន្សាបជាតិពុលរបស់រាងកាយ។ បន្លែនេះមានជាតិសរសៃច្រើន ដែលជួយរក្សាបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ុលត្រឹមត្រូវក្នុងឈាម៕