តម្រងនោមរបស់អ្នក គឺជាសរីរាង្គរាងដូចគ្រាប់សណ្តែក ដែលមានមុខងារសំខាន់ៗជាច្រើន។
ពួកគេទទួលខុសត្រូវក្នុងការច្រោះឈាមយកកាកសំណល់ចេញពីទឹកនោម ផលិតអរម៉ូន ធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពសារធាតុរ៉ែ និងរក្សាតុល្យភាពជាតិទឹក។
មានកត្តាហានិភ័យជាច្រើនសម្រាប់ជំងឺតម្រងនោម។ ទូទៅបំផុត គឺទឹកនោមផ្អែមដែលមិនអាចគ្រប់គ្រងបាន និងជំងឺលើសឈាម។ ការសេពគ្រឿងស្រវឹង ជំងឺបេះដូង វីរុសជំងឺរលាកថ្លើមប្រភេទ C និងការឆ្លងមេរោគអេដស៍ ក៏ជាមូលហេតុដែរ។
សូដាដែលមានពណ៌ងងឹត
សូដាដែលមានពណ៌ងងឹត គួរតែត្រូវបានជៀសវាងនៅលើរបបអាហារតំរងនោម ព្រោះវាមានផ្ទុកផូស្វ័រ នៅក្នុងទំរង់បន្ថែមរបស់វា ដែលអាចស្រូបយកបានយ៉ាងខ្លាំង ដោយរាងកាយមនុស្ស។
ផ្លែបឺរ
ផ្លែបឺរ គួរតែត្រូវបានជៀសវាង នៅលើរបបអាហារតំរងនោម ដោយសារតែមាតិកាប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ របស់ពួកគេ។ ផ្លែបឺរមួយកែវផ្តល់ជិត ៣៧% នៃការរឹតត្បិតប៉ូតាស្យូម ២.០០០ មីលីក្រាម។
អាហារកំប៉ុង
អាហារកំប៉ុង ច្រើនតែមានជាតិសូដ្យូមខ្ពស់។ ជៀសវាង, ដាក់កម្រិត ឬទិញពពួកសូដ្យូមទាបទំនងជាល្អបំផុតក្នុងការកាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់សូដ្យូមសរុបរបស់អ្នក។
នំប៉័ងស្រូវសាលីទាំងមូល
ជាធម្មតានំប៉័ងពណ៌ស ត្រូវបានគេផ្តល់អនុសាសន៍លើនំប៉័ងស្រូវសាលីទាំងមូលនៅលើរបបអាហាររបស់តម្រងនោម ដោយសារតែកម្រិតផូស្វ័រ និងប៉ូតាស្យូមទាបរបស់វា។ នំប៉័ងទាំងអស់មានផ្ទុកជាតិសូដ្យូម ដូច្នេះយកល្អគួរតែប្រៀបធៀបស្លាកសញ្ញាអាហារ និងជ្រើសរើសប្រភេទសូដ្យូមទាប។
អង្ករសំរូប
អង្ករសំរូបមានមាតិកាផូស្វ័រ និងប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ហើយទំនងជាត្រូវការ មួយផ្នែក ឬកំណត់ លើរបបអាហាររបស់តម្រងនោម។
ចេក
ចេក គឺជាប្រភពប៉ូតាស្យូម ដ៏សំបូរបែប ហើយប្រហែលជាត្រូវការកំណត់ចំពោះរបបអាហាររបស់តម្រងនោម។
ទឹកដោះគោ
ផលិតផលទឹកដោះគោមានបរិមាណផូស្វ័រ ប៉ូតាស្យូម និងប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ ហើយគួរតែត្រូវបានកំណត់លើរបបអាហាររបស់តម្រងនោម។ ទោះបីជាទឹកដោះគោកាល់ស្យូមខ្ពស់ក៏ដោយ មាតិកាផូស្វ័ររបស់វាអាចធ្វើឱ្យឆ្អឹងចុះខ្សោយ ចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺតម្រងនោម។
ផ្លែក្រូចនិងទឹកក្រូច
ផ្លែក្រូច និងទឹកក្រូច គឺមានជាតិប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ហើយគួរតែត្រូវបានកំណត់លើរបបអាហាររបស់តម្រងនោម។ សាកល្បងផ្លែទំពាំងបាយជូរ ផ្លែប៉ោម ក្រូចឆ្មារ ឬទឹកផ្លែឈើជំនួសវិញ។
សាច់កែច្នៃ
សាច់កែច្នៃ មានអំបិល និងប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ ហើយគួរតែទទួលទានក្នុងកម្រិតមធ្យម លើរបបអាហារតម្រងនោម។
ដំឡូងបារាំង និងដំឡូងជ្វា
ដំឡូងបារាំង និងដំឡូងជ្វាគឺជាបន្លែប៉ូតាស្យូមខ្ពស់។ ដំឡូងស្ងោរ ឬចម្អិនទ្វេរដង អាចបន្ថយប៉ូតាស្យូមប្រហែល ៥០ ភាគរយ។
ប៉េងប៉ោះ
ប៉េងប៉ោះ គឺជាផ្លែឈើប៉ូតាស្យូមខ្ពស់មួយផ្សេងទៀត ដែលទំនងជាគួរតែត្រូវបានកំណត់លើរបបអាហាររបស់តម្រងនោម។
ស្រមើ ទំពាំងបាយជូរក្រៀម និង ផ្លែព្រូន
សារធាតុចិញ្ចឹមត្រូវបានប្រមូលផ្តុំនៅពេលផ្លែឈើស្ងួត។ ដូច្នេះមាតិកាប៉ូតាស្យូមនៃផ្លែឈើស្ងួតរួមទាំង ស្រមើ ទំពាំងបាយជូរក្រៀម និង ផ្លែព្រូន គឺខ្ពស់ណាស់ ហើយគួរជៀសវាងលើរបបអាហារដែលធ្វើពីតម្រងនោម ៕