នៅពេលដែលថ្លើមមានជម្ងឺដែលមិនអាចព្យាបាលបាន ហើយឈានទៅដល់ដំណាក់កាលធ្ងន់ធ្ងរ នោះនឹងមានការឈឺចាប់ជាក់ស្តែងនៅក្នុងផ្នែកមួយចំនួនខាងក្រោម ។
ដូច្នេះ៤ផ្នែកឈឺចាប់មិនធម្មតា ព្រមានពីជំងឺថ្លើមធ្ងន់ធ្ងរ
ឈឺកំភួនជើង
យោងតាមឱសថបុរាណចិន ថ្លើមគ្រប់គ្រងសរសៃពួរ ហើយការរមួលក្រពើ និងការឈឺចាប់នៅពេលយប់អាចបណ្តាលមកពីបញ្ហាមុខងារថ្លើម។
ជាងនេះទៅទៀត ប្រសិនបើអ្នកហាត់ប្រាណខ្លាំងពេក ខ្វះជាតិកាល់ស្យូម ត្រជាក់ជើង ឈឺ និងរមួលក្រពើ ត្រូវទៅមន្ទីរពេទ្យដើម្បីពិនិត្យមុខងារថ្លើម។
ជំងឺរលាកសន្លាក់
មនុស្សភាគច្រើនគិតថាការឈឺសន្លាក់គឺបណ្តាលមកពីសន្លាក់ត្រជាក់ ឬរលាកសន្លាក់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ជំងឺថ្លើមក៏អាចបណ្តាលឱ្យឈឺសន្លាក់ផងដែរ។
ឈឺចាប់នៅផ្នែកខាងក្រោមពោះខាងស្តាំ
ថ្លើមស្ថិតនៅផ្នែកខាងក្រោមពោះខាងស្តាំ ដូច្នេះការឈឺចាប់នៅក្នុងតំបន់នេះបង្ហាញពីបញ្ហាជាមួយនឹងថ្លើម។ នៅពេលដែលថ្លើមហើម ហូរឈាម ឬដុំគីសថ្លើមរីកធំ វាបណ្តាលឱ្យហើម ឈឺដូចចាក់ម្ជុលវិទ្យាសាស្ត្រ និងឈឺខ្លាំង។ នៅពេលដែលអ្នកមានសញ្ញាទាំងនេះ អ្នកត្រូវទៅជួបគ្រូពេទ្យ និងទទួលការព្យាបាលភ្លាមៗ។
ឈឺស្មាស្តាំ
ជាមួយនឹងជំងឺមហារីកថ្លើម កោសិកាមហារីកកើនឡើង ដែលអាចបណ្តាលឱ្យមានការឈឺចាប់ត្រង់ស្មាស្តាំ និងខ្នង។ ស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ការឈឺចាប់កាន់តែច្បាស់ និងការឈឺចាប់កាន់តែទូលំទូលាយ។
តើត្រូវផ្លាស់ប្តូរទម្លាប់អាក្រក់អ្វីខ្លះ ដើម្បីចៀសវាងការខូចថ្លើម?
ប្រើទូរស័ព្ទដៃ
ការប្រើទូរសព្ទក្នុងរយៈពេលយូរនឹងធ្វើឱ្យឈាមថ្លើមហូរចេញ ហើយងាយធ្វើឱ្យថ្លើមស្លេកស្លាំង។ ជាពិសេស ការប្រើទូរសព្ទដៃ ឬកុំព្យូទ័រនៅចម្ងាយជិតអាចបណ្តាលឱ្យភ្នែកស្ងួត ព្រិលៗ គុណភាពនៃការគេងថយចុះ សូម្បីតែគេងមិនលក់ ប៉ះពាល់ដល់សុខភាពថ្លើម។
ខឹង
ឱសថបុរាណចិនជឿថាថ្លើមគ្រប់គ្រងខ្យល់។ ដូច្នេះការខឹងគ្រប់ពេល ការក្តៅពេកនឹងបង្កើតឱ្យមានកំហឹង ។ ដូច្នេះហើយ អ្នកត្រូវគ្រប់គ្រងអារម្មណ៍របស់អ្នក ទុកចិត្តឱ្យបានធូរស្រាល ស្ងប់ស្ងាត់ពេលជួបរឿង និងកុំខ្វល់ខ្វាយពីរឿងតូចតាច។
ផឹកស្រា
នៅពេលផឹកស្រាច្រើន ជាតិអាល់កុលត្រឹមតែ 10% ចូលក្នុងបំពង់រំលាយអាហារ ហើយនៅសល់ទាំងអស់ទៅថ្លើមសម្រាប់ការរំលាយអាហារ។ សារធាតុរំលាយចុងក្រោយនៃជាតិអាល់កុលគឺអាសេតាល់ដេអ៊ីត។
សារធាតុនេះនឹងវាយប្រហារដោយផ្ទាល់ទៅលើកោសិកាថ្លើម បណ្តាលឱ្យមានការពុលដល់កោសិកាថ្លើម បណ្តាលឱ្យមានការចុះខ្សោយ ឬកោសិកាថ្លើម necrosis សូម្បីតែជំងឺរលាកថ្លើមដែលមានជាតិអាល់កុល ឬក្រិនថ្លើម។
ញ៉ាំសាច់អាំង
មនុស្សជាច្រើនចូលចិត្តញ៉ាំសាច់អាំង ប៉ុន្តែនៅពេលដុតអាហារ ឥន្ធនៈនឹងផលិតសារធាតុគ្រោះថ្នាក់មួយចំនួនដូចជា ស៊ុលហ្វួឌីអុកស៊ីត និងកាបូនឌីអុកស៊ីតដែលនៅសេសសល់ក្នុងអាហារ ដោយហេតុនេះផលិតសារធាតុ heterocyclic amines និងសារធាតុបង្កមហារីកផ្សេងៗ បង្កើនបន្ទុកនៃការបន្សាបជាតិពុលសម្រាប់ថ្លើម ងាយបង្កមហារីកថ្លើម៕