ចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ការបរិភោគទុរេន អាចមានផលប៉ះពាល់ធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព ។ ខាងក្រោមនេះ គឺជាហេតុផលមួយចំនួនដែលអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមមិនគួរបរិភោគទុរេន ៖
១. ទុរេនបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាម
ទុរេន គឺជាប្រភេទស្ករដែលមានសារធាតុគ្លុយកូស (glucose) ខ្ពស់ ។ នៅពេលអ្នកបរិភោគទុរេន ជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកនឹងកើនឡើងយ៉ាងរហ័ស ដែលអាចប៉ះពាល់ដល់ការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។ នេះអាចនាំឱ្យមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី២ ។
២. ទុរេនមានសន្ទុះថាមពលខ្ពស់
ទុរេនផ្តល់ថាមពលយ៉ាងឆាប់រហ័ស ប៉ុន្តែថាមពលនេះក៏អាចរលត់យ៉ាងឆាប់ផងដែរ ។ នេះធ្វើឱ្យអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមមានអារម្មណ៍ហត់នឿយ និងចង់បរិភោគស្ករថែមទៀតដែលអាចធ្វើឱ្យការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមកាន់តែពិបាក ។
៣. ទុរេនអាចបង្កើនហានិភ័យនៃបញ្ហាបេះដូង
អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម មានហានិភ័យខ្ពស់ ក្នុងការមានបញ្ហាបេះដូង និងជំងឺផ្សេងៗទៀត ដែលទាក់ទងនឹងប្រព័ន្ធឈាមរត់ ។ ការបរិភោគទុរេន ដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់អាចបង្កើនហានិភ័យនៃការកើនឡើងនៃជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម និងធ្វើឱ្យបញ្ហាបេះដូងកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ។
៤. ទុរេនអាចប៉ះពាល់ដល់ការគ្រប់គ្រងទម្ងន់
ការបរិភោគទុរេនច្រើនអាចធ្វើឱ្យកើនទម្ងន់ ដែលជាកត្តាសំខាន់មួយក្នុងការធ្វើឱ្យជំងឺទឹកនោមផ្អែមកាន់តែ
ធ្ងន់ធ្ងរ ។ ការកើនឡើងនៃទម្ងន់អាចធ្វើឱ្យការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករ ក្នុងឈាមមានការលំបាក និងបង្កើនហានិភ័យនៃបញ្ហាសុខភាពផ្សេងៗទៀត ។
៥. ទុរេនអាចបង្កើនហានិភ័យនៃបញ្ហាប្រសាទ
ការបរិភោគទុរេនច្រើនអាចប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធប្រសាទ និងធ្វើឱ្យមានអារម្មណ៍មិននឹងនរ ។ នេះអាចធ្វើឱ្យអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម មានអារម្មណ៍អស់សង្ឃឹម ឬមានអារម្មណ៍ថា អស់កម្លាំងយ៉ាងឆាប់រហ័ស ។
សេចក្តីសន្និដ្ឋាន
ទុរេនអាចមានប្រយោជន៍សម្រាប់មនុស្សធម្មតា ប៉ុន្តែវាមិនសមរម្យសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមទេ ។ ដើម្បីគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែមបានល្អ អ្នកគួរជៀសវាងការបរិភោគទុរេន និងអាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ ។
ជំនួសវិញ អ្នកគួរបរិភោគអាហារដែលមានសារធាតុចិញ្ចឹម និងមានសន្ទុះថាមពលយឺតៗ ដូចជា បន្លែ ផ្លែឈើ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ ។ ការថែរក្សារបបអាហារប្រកបដោយសុខភាពនឹងជួយឱ្យអ្នកគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែមបានល្អ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃបញ្ហាសុខភាពផ្សេងៗទៀត ៕